Naftogaz varoval před narušením dodávek plynu

14.08.2014
čtk

Ukrajinský státní plynárenský podnik Naftogaz upozornil evropské dovozce plynu na možné narušení dodávek kvůli pokračujícímu sporu o ceny plynu mezi Kyjevem a Moskvou a chystaným ukrajinským sankcím proti Rusku. Naftogaz také doporučil evropským firmám kupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici namísto dosavadní praxe nákupů na západní hranici Ukrajiny. Tak by přepravu plynu přes Ukrajinu nezajišťovaly firmy, jimž hrozí sankce.

„Naftogaz považuje za svou povinnost varovat evropské partnery před možnými riziky,“ uvádí se podle agentury Reuters v oficiálním sděleni podniku. Naftogaz ale dodal, že připravovaný zákon o sankcích proti ruským osobám a firmám nemusí automaticky vést i k sankcím proti ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom.

„Přijetí zákona o sankcích nepovede automaticky k sankcím proti žádnému subjektu, včetně Gazpromu. Zákon jen zavádí právo na jejich zavedení,“ sdělil Naftogaz. Ukrajinský parlament v úterý v prvním čtení podpořil návrh zákona o sankcích proti Rusku a druhé čtení naplánoval na čtvrtek.

Naftogaz už v pondělí sdělil, že je i v případě sankcí Kyjeva proti Moskvě ochoten zajišťovat bezproblémovou přepravu ruského plynu do Evropy. Upozornil ale, že evropští odběratelé se v případě takovýchto sankcí zřejmě budou muset s Ruskem dohodnout na zásadních změnách ve smlouvách o dodávkách plynu a začít nakupovat plyn na rusko-ukrajinské hranici.

Přepravu plynu přes Ukrajinu by podle Naftogazu mohly zajišťovat firmy, které nepodléhají sankcím. Tyto podniky by prý musely podepsat příslušnou smlouvu se správcem ukrajinského plynovodního systému Ukrtransgaz. „Předáváním plynu zákazníkům na této (ruské) hranici s Ukrajinou ztratí Gazprom možnost hrozit Evropanům zastavením dodávek kvůli nepodloženým tvrzením, že Ukrajina odčerpává plyn (z tranzitních dodávek),“ uvedl Naftogaz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek