Summit EU: Pakt stability a růstu by neměl být jen o úsporách


Marie Bydžovská, Euroskop, 27. 6. 2014

Lídři států EU na včerejším jednání v belgických Yprách debatovali o hlavních prioritách Unie do příštích let. Jedním z výsledků jejich diskuze by měl být i větší důraz na investice a podporu hospodářského růstu oproti dřívějšímu důrazu především na rozpočtovou disciplínu.

„Mluvili jsme o evropské budoucnosti a prioritách, které by měla mít nová Evropská komise. Diskutovali jsme o Paktu stability a růstu, měl by to být nejen pakt rozpočtové stability, ale i růstu. Budeme hledat možnosti, jak podpořit investice a vznik nových pracovních míst a snížit byrokracii a administrativní náklady. Tedy jak učinit Evropu přítažlivější pro její občany,“ vyjádřil se dnes ráno předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Mírnější interpretace přísných rozpočtových pravidel byl podle serveru Euractiv.com požadavek italského premiéra Mattea Renziho výměnou za jeho podporu Jeanu-Claudu Junckerovi na post předsedy Evropské komise. Na italské přání přistoupila i kancléřka Angela Merkelová, která je považována za hlavní zastánkyni dodržování přísné rozpočtové disciplíny v Evropě.

Italský státní tajemník pro EU Sandro Gozi však doplňuje, že nejsou na pořadu dne změny Paktu. „Nikdo nechce revidovat Pakt, pouze maximálně využívat jeho pravidla,“ řekl Renzi deníku la Repubblica.

Matteo Renzi navrhoval, aby do výše rozpočtového deficitu nebyly započítávány výdaje na investice a vzdělávání. Podpořil jej francouzský prezident Francois Hollande, který se minulou sobotu nechal slyšet, že „nové zvážení role investic je rozumný krok“.

Pakt stability a růstu zavazuje členské státy EU udržovat rozpočty ve střednědobém období blízko vyrovnaným, nebo v přebytku. Schodek veřejných financí by podle jeho pravidel neměl překročit 3 % HDP. Za jeho přijetím v roce 1997 stály obavy Německa, aby zodpovědná rozpočtová politika, k níž v období příprav na měnovou unii motivovalo plnění maastrichtských konvergenčních kritérií, byla zajišťována na trvalém základě i po získání členství v měnové unii.

Autor: Euroskop, zpravodajka v Bruselu

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality