Sekretariát Výboru regionů povede Čech

27.06.2014
Euroskop

Čech Jiří Buriánek se stal generálním sekretářem Výboru regionů. Buriánek dosud působil v sekretariátu Evropské rady. Vedl zde Generální ředitelství pro průmyslovou inovaci, výzkum a energetickou politiku.

Buriánek byl v Radě odpovědný za důležité síťové projekty v energetice, dopravě a telekomunikacích. V rámci své působnosti se zabýval i projekty evropské infrastruktury – Nástrojem na propojení Evropy (CEF) a Transevropskými dopravními sítěmi (TEN-T).

Kariéru v Bruselu zahájil Buriánek v roce 1993, kdy ho česká vláda vyslala do Komise jako národního experta pro oblast soutěže a liberalizace poštovních a telekomunikačních služeb. Potom Jan Buriánek v letech 1995-2000 pracoval jako generální tajemník Evropské asociace veřejných poštovních služeb.

Buriánek má zkušenosti rovněž jako koordinátor pro rozšíření v bruselské centrále Generálního ředitelství pro společný výzkumný institut JRI při Evropské komisi.

Buriánek se narodil v Praze, po roce 1968 ale vyrůstal v Rakousku a Německu. Vystudoval evropské právo na Univerzitě v Pasově v oboru evropské a srovnávací právo. V době, kdy pracoval pro institut JRI, také dokončil studia v oboru informačních a komunikačních technologií (MBA).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek