Lídři EU nominovali Junckera na šéfa Komise


Marie Bydžovská, 27. 6. 2014

Summit EU dnes nominoval na předsedu Evropské komise bývalého lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera. Jeho jmenování musí schválit Evropský parlament, který o něm bude hlasovat 16. července.

„Juncker je reprezentantem politického proudu, evropských lidovců, kteří uspěli v evropských volbách. A to, že jej podpoříme, je vyjádřením respektu k tomu, jak hlasovali voliči. Pokud do budoucna chceme, aby lidé více chodili k volbám do Evropského parlamentu, tak je potřeba respektovat výsledek těchto voleb,“ řekl před zahájením pátečního jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Novinka z Lisabonské smlouvy

V nedávných volbách do Evropského parlamentu poprvé v historii celoevropské strany představily své kandidáty na předsedu Evropské komise. Jeane-Claude Juncker byl kandidátem vítězné strany, avšak ani to mu post předsedy Evropské komise automaticky nezajistilo. Předsedu této instituce nominují evropské hlavy států a vlád.

Podle Lisabonské smlouvy však nově musí brát lídři členských států ohled na výsledek evropských voleb, což je možné vykládat tak, že Komisi by měl vést právě kandidát vítězné frakce.

„Současně je (návrh nominovat Jeana-Claudea Junckera) také výsledek určité dohody. Evropa musí fungovat na základě shody většinových politických názorů. Došlo k dohodě na půdě Evropského parlamentu a zdá se, že je šance na poměrně výraznou dohodu také v Evropské radě. Juncker je zkušený politik. Byl dlouhá léta premiérem a také ministrem financí Lucemburska, má zkušenosti s řízením Euroskupiny. Je po všech stránkách připraven, aby náročnou funkci zvládnul,“ dodal Sobotka.

V opozici zůstali jen Cameron a Orbán

Proti nominaci Junckera do čela evropské administrativy se silně stavěl britský premiér David Cameron. Poprvé v historii evropské integrace tak nedošlo na konsensuální výběr, ale lídři určili nominanta na předsedu Komise hlasováním kvalifikovanou většinou.

Itálie, Nizozemí a Švédsko, které vyjadřovaly proti Junckerovi výhrady, se rozhodly lucemburského expremiéra podpořit. V protijunckerovském táboře tak zůstal kromě Camerona již jen maďarský premiér Viktor Orbán.

V Evropské unii se v nejbližších měsících bude rozhodovat i o obsazení dalších důležitých postů. Rozhodnutí o nich však lídři EU nechali na příští summit, který by se měl uskutečnit patrně polovině července.

Autor: Euroskop, zpravodajka v Bruselu

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality