Asociační dohody podepsány. Ukrajina, Gruzie a Moldávie jsou „in“


Petr Zenkner, Euroskop, 27.6. 2014

Představitelé Evropské unie na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou. Asociační smlouvy s EU podepsaly také Gruzie a Moldavsko. Prezident EU Herman Van Rompuy je označil za milníky pro celou Evropu.

Podpis ekonomické části asociační dohody s Ukrajinou završí dramatickou cestu k uzavření této smlouvy. Politickou část asociační dohody podepsal v Bruselu ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na konci března. Zbývající část podepíše dnes prezident Petro Porošenko. Jejím jádrem je odstranění většiny dovozních cel na obou stranách. Postupně se také budou sbližovat ukrajinské a unijní normy a zjednoduší se přístup ukrajinského zboží na evropský trh.

„Pokud opravdu chceme země východní Evropy přeměnit, tak musíme použít také ten nejmocnější nástroj, který k přestavbě máme k dispozici – rozšíření,“ řekl již koncem května pro německý list The Welt eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Podle něj je evropská perspektiva tou nejlepší pobídkou pro nutné reformy. Füle tehdy zároveň vyzval k vnitrounijním reformám, aby evropský blok mohl přijímat nové členy. Komisař vyslovil názor, že by se EU měla změnit ve „vícevrstvé“ uskupení a v několikarychlostní Evropu.

Asociační dohody EU s Ukrajinou, Gruzií a Moldávií
Asociační dohody EU s Ukrajinou, Gruzií a Moldávií. (foto: @CZSecStateEU)

Dopady dohody na Česko

Asociační dohody a dohody o volném obchodu podpořil i český premiér Bohuslav Sobotka. „Jsou to správná rozhodnutí,“ řekl premiér. Podle Sobotky je to také příležitost pro české podnikatele, protože se dohodami fakticky rozšíří zóna volného obchodu Evropské unie.

Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády vypracovala v této souvislosti analýzu, která se zabývá praktickým dopadem obchodní části dohody mezi EU a Ukrajinou na českou ekonomiku.

Z materiálu mimo jiné vyplývá, že po plné implementaci dohody by mělo dojít ke snížení celních nákladů českých exportérů ve výši zhruba 450 milionů korun ročně. Vývoz České republiky mezi oběma zeměmi by měl vzrůst jen na základě změn v úrovni cel o 1 miliardu korun za rok. Analytici také spočítali, že realizace dohody s Ukrajinou by měla na české straně vést k vytvoření zhruba 1 700 pracovních míst.

Celá studie ke stažení (pdf)

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality