Veřejné zdraví v květnu 2014

05.06.2014
Euroskop

EU stupňuje své úsilí o zlepšení zdraví lidí v rozvojových zemích

EU stupňuje své úsilí o zlepšení zdraví lidí v rozvojových zemích

Předseda Komise José Manuel Barroso 20.5. 2014 oznámil, že EU v letech 2014 – 2020 poskytne 25 mil. € ročně na financování vakcín a na očkovací programy po celém světě.

Pozadí

Unie se dlouhodobě snaží zlepšovat a podporovat zdravotní systémy v různých zemích světa. EU usiluje také o podporu výzkumu a vývoje v oblasti zdravotní péče na celém světě. Efektivní sociální ochrana a kvalitní zdravotní péče je součástí priorit EU pro udržitelný růst podporující začlenění, proto se Unie zavázala, že v období 2014 – 2020 navýší financování v této oblasti.

Motivem pro zvýšení podpory těchto programů je stav, kdy asi 1,5 mil. dětí každý rok zemře na nemoci, kterým by mohlo být zabráněno pomocí vakcinace. Díky dárcům, jako je EU, mohlo být skoro půl mld. dětí od roku 2000 očkováno, což představuje asi 6 mil. zachráněných životů. Cílem těchto fondů je zajistit zdravou budoucnost pro děti v nejchudších zemích světa.

Klíčové a sporné body

Nová podpora bude více než dvakrát větší než v minulých letech, kdy bylo vynakládáno asi 10 mil. € ročně. Finanční prostředky budou poskytovány skrze GAVI Aliance (dříve Globální aliance pro vakcíny a imunizaci), což je nezisková organizace zaměřená na záchranu životů dětí a ochranu zdraví lidí tím, že zvyšuje přístup k očkovacím látkám v chudých zemích světa.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality