Regionální politika v květnu 2014

05.06.2014
Euroskop

Nová pravidla pro čerpání z Fondu solidarity schválena

Nová pravidla pro čerpání z Fondu solidarity schválena

Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Council Regulation (EC) No 2012/2002 establishing the European Union Solidarity Fund (COM(2013)522)

Rada 6. 5. 2014 formálně potvrdila reformu pravidel pro čerpání z Fondu solidarity. Navázala tak na stejný krok EP z dubna 2014. Nová úprava umožní předběžné poskytnutí finanční pomoci nebo například zpřístupnění finančních prostředků na pokrytí škod způsobených regionálními přírodními katastrofami.

Pozadí

Fond solidarity od svého zřízení v roce 2002 reagoval na 52 katastrof napříč Evropou, včet­ně zemětřesení, lesních požárů, sucha, bouřek a záplav. Pomoc dosahující více než 3,6 mld. € obdrželo 23 zemí. Pomoc z fondu je omezena na financování záchranných opatření prováděných veřejnými orgány (škoda, kterou utrpěly soukro­mé osoby, nebo ušlý zisk z něj být financovány nemohou). Komise návrhem vyslyšela požadavek EP z 3. 7. 2013a navázala na sdělení o budoucnosti Fondu solidarity, který předložila v říjnu 2011.

V červenci 2013 následovalo přijetí legislativního návrhu na změnu nařízení o Fondu solidarity (více v příspěvku „Komise představila očekávanou revizi Evropského fondu solidarity“, Regionální politika v říjnu 2013).

Evropský fond solidarity disponuje ročně 1 mld. €. V období 2014–2020 se rozpočet sníží na polovinu s celkovým objemem 3,5 mld. € pro dané období.

Coreper 12. 3. 2014 schválil dohodu, kterou uzavřely EP a Rada o nových pravidlech pro čerpání z Fondu solidarity. Plénum EP o návrhu hlasovalo 16. 4. 2014 (více v příspěvku „Čerpání z fondu solidarity bude snazší“, Regionální politika v březnu 2014).

Klíčové a sporné body

Kritériem pro poskytnutí pomoci na pokrytí škod způsobených regionální přírodní katastrofou se stane újma ve výši 1,5 % regionálního HDP (1 % regionálního HDP u zámořských regionů). Dojde tak k odstranění nejistoty v definici regionální přírodní katastrofy menšího rozsahu, která vedla k řadě odmítnutých žádostí členských států.

Podmínky financování následků velkých přírodních katastrof zůstávají neměnné, tj. škoda ve výši 3 mld. € nebo 0,6 % HDP postiženého členského státu.

Možnost předběžného čerpání finančních prostředků z Fondu solidarity má napomoci řešit akutní potřeby postiženého státu resp. regionu před tím, než dojde k formálnímu schválení ze strany institucí EU. Celkový objem však nesmí přesáhnout 10 % předpokládané celkové částky, nejvýše ovšem 30 mil. €. Maximální celková částka ročního rozpočtu Fondu solidarity uvolněná pro předběžné financování bude stanovena na 50 mil. €.

Zároveň dojde k prodloužení lhůty pro předložení žádosti o finanční pomoc z fondu solidarity z 10 na 12 týdnů od zasažení přírodní katastrofou.

Předpokládaný další vývoj

Nařízení vstoupí v platnost den po zveřejnění v Úředním věstníku EU.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality