Makedonie: volby vyhrál dosavadní premiér

29.04.2014
čtk

V předčasných parlamentních volbách v Makedonii zvítězila konzervativní strana VMRO-DPMNE současného premiéra Nikoly Gruevského, zřejmě ale nezískala absolutní většinu. Vyplývá to z předběžných výsledků po sečtení 99,97 procenta hlasů, které na svém webu zveřejnila Státní volební komise (DIK). Socialistická opozice se již nechala slyšet, že výsledek hlasování neuzná. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila volby za spořádané.

„V Makedonii se konaly poklidné, spravedlivé a svobodné volby. Největším vítězem je Makedonie. Můžeme být pyšní,“ prohlásil už v neděli večer Gruevski, který v sídle své strany oznámil stoupencům drtivé vítězství. VMRO-DPMNE vládne v zemi již od roku 2006.

Po sečtení hlasů ze všech volebních okrsků kromě jednoho získali konzervativci 42,21 procenta, což předběžně znamená zisk 61 mandátů. Sociální demokraté dostali jen 24,90 procenta hlasů, které by měly v zákonodárném sboru znamenat obsazení 34 křesel, vyplývá z údajů volební komise. Volební účast dosáhla 64 procent.

Socialisté nicméně krátce po uzavření volebních místností oznámili, že volby neuznají, neboť vláda vytvářela na voliče nátlak a také hlasy kupovala. Opozice proto žádá vytvoření úřednické vlády, která zemi dovede k novým předčasným volbám. OBSE uvedla, že hlasování bylo spořádané. Zároveň ale vytkla, že ne všichni političtí hráči měli v době předvolebních kampaní stejné příležitosti. Agentura Reuters uvedla, že opozice zprávu OBSE nekomentovala.

Premiér Gruevski doufal, že jeho strana získá ve 123členném parlamentu 62 křesel, a bude tak mít většinu. Oficiální konečné výsledky by měly být oznámeny zřejmě ještě během dneška.

Do parlamentu se podle údajů DIK dostaly ještě čtyři další subjekty, včetně tří stran albánské menšiny – Unie pro demokratickou integraci (UDI), Demokratické strany Albánců (DPA) a Národní demokratické strany (NDP). Poslední parlamentní stranou je Občanská volba pro Makedonii (GROM).

Makedonci v neděli hlasovali rovněž ve druhém kole prezidentských voleb. Staronovým prezidentem se nejspíš stane dosavadní hlava státu Ďorďe Ivanov, který získal 55,27 procenta hlasů. Jeho soupeř Stevo Pendarovski od voličů dostal jen 41,14 procenta hlasů. Vyplývá to ze sečtení 99,97 procenta odevzdaných hlasů.

Jednokomorový parlament se rozpustil začátkem března, a to po rozkolu ve vládní koalici. Jeho příčinou byly neshody mezi vládní konzervativní stranou VMRO-DPMNE (Vnitřní makedonská revoluční organizace-Demokratická strana makedonské národní jednoty) a jejími koaličními partnery, Unií pro demokratickou integraci albánské menšiny (DUI) a Unií Romů v Makedonii. Jádrem sporu byla otázka společného kandidáta do čela státu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek