Lze v EU snížit počet mrtvých na silnicích?

29.04.2014
čtk

Počet mrtvých řidičů a jejich spolujezdců na silnicích v Evropské unii se v roce 2012 oproti předchozím letům snížil, ale je možné ho dál výrazně zmenšit. Podle obdborníků by šlo většině úmrtí předejít a EU by měla v tomto směru rychle jednat. Uvedla to zpráva, kterou zveřejnila Evropská rada pro bezpečnost dopravy (ETSC).

V roce 2012 při nehodách zemřelo v unii v automobilech 12.345 lidí, což je o 55 procent méně než 27.700 obětí v roce 2001. Podle ETSC by však tento počet mohl dále poklesnout. Kolem 2800 životů by se například dalo zachránit, kdyby se omezil alkohol za volantem. Počet obětí by se dále snížil o asi 900, kdyby lidé vždy používali bezpečnostní pásy. Mnoho dalším tragédiím by se předešlo nepřekračováním maximální povolené rychlosti.

„Přestože se dosáhlo výrazného pokroku ve snižování počtu lidí zabitých v autech na evropských silnicích, je prostě špatné, že stále ročně umírá na 12.000 osob z důvodů, kterým se dalo většinou předejít. Jednoduchá opatření, jakými je například více uplatňovat zařízení signalizující nezapnutí bezpečnostních pásů, lépe prosazovat povolené rychlosti a bránit sednout opět za volant řidičům, kteří již dříve jeli pod vlivem alkoholu, by se do roku 2020 počet mrtvých snížil o polovinu,“ uvedl na webu ETSC ředitel organizace Antonio Avenoso.

V České republice podle údajů ETSC poklesl roční počet usmrcených řidičů a pasažérů aut ze 715 v roce 2001 na předloňských 368. Průměrný roční pokles o 6,9 procenta staví ČR podle údajů rady mezi méně úspěšné země v boji s úmrtností při nehodách. Vůbec nejúspěšnější bylo podle zprávy v uplynulém období Španělsko, kde každoročně počet mrtvých lidí v autech klesl o 12,1 procenta z 3143 v roce 2001 na 872 předloni.

ETSC se sídlem v Bruselu je podle svého webu nezávislá nezisková organizace, která se věnuje snižování počtu mrtvých a zraněných v evropské dopravě. Vznikla v roce 1993 a poskytuje nestranné informace a doporučení ohledně dopravní bezpečnosti unijním institucím a členským zemím EU.

Při dopravních nehodách zemřelo loni v České republice celkem včetně chodců a cyklistů 583 lidí. To je nejméně od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. V roce 2012 zemřelo na českých silnicích 681 osob. Počet obětí nehod klesá v ČR setrvale od roku 2007. Podle cíle vytyčeného Národní strategií bezpečnosti silničního provozu by do roku 2020 neměl umírat na silnicích ČR více než jeden člověk denně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek