EU rozšíří protiruské sankce o 15 lidí

29.04.2014
čtk

Evropská unie o 15 jmen rozšíří seznam osob, kterým kvůli krizi na Ukrajině blokuje majetek i cesty na území EU. Členské země unie potvrdily odpolední předběžnou dohodu diplomatů osmadvacítky. Jména budou oficiálně známa po úterním zveřejněna v unijním věstníku. Další rozšíření sankcí by přitom mohlo přijít ještě tento týden.

Sankce na ruské firmy

Český velvyslanec u EU Martin Povejšil novinářům řekl, že diplomaté se vrátili k už asi deset dní připravenému sankčnímu seznamu, jehož platnost byla pozdržena v souvislosti s ženevskými rozhovory mezi Ukrajinou, Ruskem, USA a EU. „Dohodli jsme se na rozšíření seznamu osob, na něž se bude vztahovat zákaz vstupu do EU a jimž budou zmrazeny majetky nebo aktiva v EU. Mluvíme zhruba o 15 osobách z Ukrajiny a z Ruska,“ prohlásil Povejšil.

Evropské sankce kvůli porušování územní celistvosti a integrity Ukrajiny se po anexi poloostrova Krym dosud týkaly 33 osob. S domluveným rozšířením tedy evropské sankce postihnou 48 lidí. Následující rozšíření se ale začne chystat ještě tento týden.

Na seznamu v této chvíli nefigurují žádné firmy, EU však podle Povejšila do budoucna o takovém rozšíření uvažuje. „My jsme otevřeli diskusi mezi velvyslanci o tom, zda to je z právního hlediska možné. A začali jsme k tomu také hledat právní cestu,“ řekl diplomat.

Plošné sankce?

Také Spojené státy oznámily rozšíření svých sankcí vůči Rusku: kromě nových sedmi osob se dotknou i 17 firem. EU nyní může postihnout například firmu člověka, který se na poškození ukrajinské suverenity přímo podílel. Aby se mohly sankce dotknout i jiných firem, bude podle diplomatů zřejmě potřeba modifikovat jejich právní zdůvodnění.

Evropská komise a unijní diplomatická služba nyní také s členskými zeměmi připravují možné varianty případných plošných hospodářských sankcích v různých sektorech, které by EU mohla zavést v případě další eskalace konfliktu. „Šéfové vlád a států si vyhradili, že toto rozhodnutí musí padnout na jejich úrovni. Čili není to téma dnešního dne nebo několika nadcházejících dnů. Nicméně stále je to jaksi v reperotáru EU,“ míní Povejšil. Pokud se bude situace vyvíjet stejně jako dosud, je podle něj ale „zřejmě jen otázkou času“, kdy k nim bude muset unie přikročit.

Evropský komisař Siim Kallas v pondělí za EU podepsal memorandum o porozumění, které umožní Ukrajině využívat půjčku jedné miliardy eur (27 miliard korun) makrofinanční pomoci. Jedná se o část už dříve avizovaného balíčku unijní podpory Kyjevu. Doplní už dříve odsouhlasenou půjčku 610 milionů eur (asi 16,5 miliardy korun). Poskytnutí peněz je vázáno na nedávnou dohodu mezi ukrajinskou vládou a Mezinárodním měnovým fondem. Pomoci by mělo s vnější platební bilancí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek