IPSOS: Pohled Čechů na ekonomiku je optimističtější


Euroskop, Ipsos, 25.4. 2014

Podle březnového výzkumu agentury Ipsos přibylo lidí, kteří očekávají zlepšení své osobní ekonomické situace. Na druhou stranu, Češi se cítí pod velkým tlakem. Čím se pozitivní očekávání projevuje? Menší obavou ze ztráty zaměstnání a oživením spotřebitelského chování, kdy lidé plánují zvyšování svých výdajů.

Téměř čtvrtina (23%) dotázaných uvedla, že očekává zlepšení své osobní ekonomické situace v následujících šesti měsících, v září loňského roku to bylo pouze 17% dotázaných. Zdrženlivější jsou lidé zatím ve vnímání ekonomických podmínek v České republice – zlepšení očekává 12 % dotázaných. V září 2013 to však bylo pouze 7% Čechů.

Dopady krize se zmírňují i v zaměstnání. Ubylo lidí, kteří se velmi obávají ztráty zaměstnání ve spojitosti s ekonomickou krizí – méně než čtvrtina dotázaných (23%) se nyní velmi obává ztráty zaměstnání v souvislosti s ekonomickou krizí (v září 2013 to bylo 28% populace).

Ačkoli podle více než poloviny respondentů v médiích převažují negativní zprávy o stavu české ekonomiky, nejčastější zprávou, kterou si lidé vybavili, byl ve 20 % případů růst ekonomiky a oživení. Zaznamenání těchto zpráv mělo vliv i na celkový optimismus – lidé, podle kterých převažovaly v médiích pozitivní zprávy, očekávají výrazně častěji zlepšení než ti, podle kterých převažují v médiích negativní zprávy.

Štěstí a stres u Čechů

Výzkum Ipsos pravidelně zjišťuje i čísla o vnímání štěstí a stresu. Podle výsledků se dvě třetiny Čechů se cítí šťastných. V mezinárodním srovnání je to ovšem poměrně málo – méně šťastní než Češi se cítí v Evropě už jen Rusové, Maďaři a Španělé.

63% populace zároveň cítí tlak z nutnosti uspět. Tento tlak je u Čechů výrazně častější než u obyvatel sousedních zemí i většiny Evropy. Češi se tak blíží spíše pocitům Rusů nebo Číňanů, kteří tlak na úspěch a výdělek uvádějí nejvíce.

graf - tlak na úspěch

TLAK NA ÚSPĚCH – Cítím se pod velkým tlakem, abych byl úspěšný a vydělával peníze – Souhlas s výrokem (Součet odpovědí určitě souhlasím + spíše souhlasím). Zdroj: Kontinuální výzkum Ipsos „Vnímání a dopady krize populací ČR“, březen 2014, Ipsos Global @dvisor, září 2013

Výzkum Ipsosu byl v České republice realizován od 7. do 12. března 2014 na vzorku 1009 respondentů ve věku 18 až 65 let. Dotazování proběhlo prostřednictvím Ipsos CASI panelu.

Výzkum Ipsos Global @dvisor byl realizován ve 20 zemích světa prostřednictvím Ipsos online panelů na vzorku celkem 16 039 respondentů ve věku 18 až 64 let (ve Velké Británii a v USA) a ve věku 16 až 64 let (ve zbývajících zemích). Sběr dat probíhal od 3. do 17. září 2013.

Autor: Euroskop, Ipsos

Sdílet tento příspěvek