Komisař Andor: ČR by měla mít aktivnější politiku zaměstnanosti

20.03.2014
čtk

Česká vláda by mezi svými prioritami neměla opomíjet problematiku zaměstnanosti mládeže, postavení romské menšiny a také předškolního vzdělávání. ČTK a Českému rozhlasu to před svou páteční návštěvou Prahy řekl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální problematiku László Andor.

Žádné z trojice témat není překvapení, Evropská komise na ně v souvislosti s Českou republikou klade důraz dlouhodobě. Zmiňoval je například loni v květnu materiál, kterým Komise pravidelně doporučuje členským zemím určité reformy a úpravy politiky.

„Mnoho změn jsme neviděli,“ poznamenal Andor. Do určité míry je to podle něj možné přičíst českému bouřlivému politickému vývoji v loňském roce, který ovlivnil i státní administrativu. „Teď doufáme v jistou stabilitu a administrativní schopnosti, aby bylo možné se na tato témata soustředit,“ řekl eurokomisař.

Připomněl, že ve srovnání s jinými unijními zeměmi by Komise ráda viděla aktivnější politiku zaměstnanosti, která by umožňovala potřebným rychleji najít práci. To podle Andora vyžaduje nejen funkční úřady práce, ale také dobrou spolupráci mezi Prahou a regiony.

Fondy EU mají pomoci mladým nezaměstnaným

„Je nová vláda a pro komisi je důležité naladit dobré pracovní vztahy,“ uvedl Andor. Nyní navíc vrcholí přípravy nového sedmiletého finančního cyklu, také je čas, kdy se řeší nové programy Evropského sociálního fondu. „A není tajemstvím, že v minulém období byly s čerpáním evropských peněz v EU určité problémy,“ podotkl.

Evropské peníze by nyní mohly v Česku pomoci s programy podpory mladých při hledání zaměstnání. Evropský program garancí pro mladé má své místo především v zemích jako je Španělsko či Řecko. Také v ČR je ale podle Andora klesající konkurenceschopnost české ekonomiky spojena s nedostatečně připravenými mladými lidmi, kteří se poprvé ucházejí o místo.

Eurokomisař zdůraznil také význam začleňování romské menšiny. Férově je podle něj potřeba říct, že česká společnost je relativně soudržná a s velmi nízkou mírou nerovnosti. Pokud však Romové budou mít přístup jen k podřadnému vzdělávání, budou pak jen těžko hledat práci a riziko segregace se bude prohlubovat. „Hlubší a širší příkop pak bude těžší přemostit,“ poznamenal Andor.

Komise také zdůrazňuje potenciál evropských fondů při zřizování zařízení pro předškolní péči a rozšiřování jejích služeb. Dostupné školky podle Andora nejen že umožní přístup žen na pracovní trh, ale pokud budou kvalitní, stanou se dobrým základem pro další vzdělávání dětí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek