EU našla kompromis k mechanismu na záchranu bank

20.03.2014
čtk

Zástupci členských zemí Evropské unie a Evropského parlamentu dnes dosáhli kompromisní dohody ohledně podoby mechanismu pro záchranu a případné uzavírání problémových bank v eurozóně, který je jedním z pilířů plánované bankovní unie. Informovaly o tom agentury DPA a Reuters.

K nejkontroverznějším bodům jednání patřil plánovaný záchranný fond, do kterého by banky měly vložit 55 miliard eur (zhruba 1,5 bilionu korun). Podle agentury Reuters dohoda předpokládá, že banky tento fond naplní během osmi let. Země EU se v prosinci shodly na tom, že naplnění fondu by mělo trvat deset let. Europoslanci však upozorňovali, že je to příliš dlouhá doba a navrhovali pouhé tři roky.

Dnešní dohoda počítá rovněž s tím, že Evropská centrální banka (ECB) bude mít hlavní roli při rozhodování o spuštění procesu uzavírání bank. To má vládám jednotlivých zemí omezit prostor k tomu, aby takovýto krok napadly, napsala agentura Reuters.

Záchranný fond představuje jádro záchranného mechanismu označovaného jako SRM (Single Resolution Mechanism). Pokud by se nepodařilo nalézt shodu na sporných bodech do konce měsíce, nemohl by Evropský parlament schválit SRM před květnovými volbami a vše by se zpozdilo nejméně do podzimu.

Mechanismus je jedním ze tří pilířů plánované bankovní unie. Dalšími pilíři jsou dohled Evropské centrální banky nad asi 130 největšími evropskými bankami, které představují zhruba 85 procent unijního bankovního sektoru, a společná pravidla pro pojištění bankovních vkladů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek