Hospodářská soutěž v lednu 2014

10.02.2014
Euroskop

Komise podpořila snazší financování malých a středních podniků

Komise podpořila snazší financování malých a středních podniků

Sdělení Komise. Pokyny k státní podpoře investic v rámci rizikového financování (2014/C19/04)

Komise 15. 1. 2014 přijala nové pokyny stanovující podmínky, za kterých mohou členské státy poskytovat finanční podporu malým a středním podnikům.

Pozadí

Nové pokyny nahrazují „pokyny rizikového kapitálu“ z roku 2006 (novelizované v prosinci 2010) a budou doplňovat ustanovení o rizikovém financování obsažené v revidovaném obecném nařízení o blokových výjimkách (GBER).

Komise zastává názor, že rozvoj trhu rizikového financování a zlepšení přístupu malých a středních podniků a malých a inovativních podniků se střední tržní kapitalizací k rizikovému financování („midcap“) jsou velmi důležité pro hospodářství EU obecně. Pokyny jsou zaměřeny právě na tyto subjekty, které mají problémy získat finanční prostředky důležité pro svůj rozvoj (což se ukázalo zejm. v uplynulých letech v době finanční krize). Pokyny jsou součástí širší iniciativy Komise, která se zaměřuje na podporu růstu v rámci jednotného trhu tím, že posiluje efektivnější a lépe zaměřené podpory. MSP jsou totiž silně závislé na tradičních bankovních úvěrech, které jsou ovšem omezeny ochotou bank riskovat. Během krize přibližně třetina MSP nebyla schopna získat finanční úvěr, a to zejm. v raných fázích svého rozvoje (nové podniky nejsou často schopny dokázat investorům svou úvěruschopnost nebo solidnost svých podnikatelských záměrů). Proto Komise vytvořila jednoduchý a flexibilní rámec pro udělování státní podpory MSP v každé fázi jejich vývoje (také v růstové), což jim umožní inovovat – uvádět na trh nové produkty a nápady a tvořit pracovní místa. Pokud bude státní podpora na poskytování rizikového financování těmto společnostem správně zacílena, může představovat účinný prostředek ke zmírnění zjištěných selhání trhu a k aktivaci soukromého kapitálu. Komise bude uplatňovat zásady uvedené v těchto pokynech na opatření v oblasti rizikového financování, která nevyhovují všem podmínkám stanoveným v GBER.

Klíčové a sporné body

Členské státy budou mít nově rozšířené možnosti poskytovat podporu MSP. Nová pravidla stanovují, že pomoc až do výše 15 mil. € pro jednu společnost ročně nebude muset projít posouzením slučitelnosti podpory s vnitřním trhem, které nyní Komise provádí již při částce 1,5 mil. € za rok pro jednu firmu. Schémata v souladu s pravidly stanovenými v GBER nebudou muset být oznámena Komisi. To umožní snazší poskytování pomoci a sníží byrokracii pro orgány veřejné správy a průmyslu.

MSP s více než 250 zaměstnanci, „midcaps“ s více než 499 zaměstnanci a inovační „midcaps“ (více než 1 500 zaměstnanců; jejich náklady na výzkum a vývoj představují více jak 10 % provozních nákladů) nyní budou mít nárok na podporu. Pokyny také nastavily podmínky pro odůvodněné podpory nad 15 mil. €, důležité zejm. pro firmy investující do vědy a rozvoje nebo firmy s vysokými počátečními náklady. Budou ale podléhat revizi Komise, aby nedošlo k narušení hospodářské soutěže v EU.

K dispozici bude nyní širší spektrum možných finančních nástrojů, které budou lépe odrážet tržní praktiky, ale také fázi a odvětví, ve kterých příslušná firma působí. Nová pravidla proto ruší požadavek, aby byl podnik ze 70 % financován vlastními zdroji. Nadále bude vyžadována povinná účast soukromých investorů, která zajistí, že podpory budou sloužit spíše k přilákání nových investorů než plně nahrazovat soukromé financování. Minimální účast soukromého investora se bude pohybovat mezi 10–60 % v závislosti na stáří a rizikovosti firmy (dnes je to 50 % v nepodporovaných oblastech a 30 % v podporovaných; rozdíl mezi nimi se nyní ruší). Mezi další navrhovaná opatření patří např. daňové pobídky pro investory, aby kupovali akcie MSP.

Předpokládaný další vývoj

Pokyny vstoupí v platnost 1. 7. 2014 a nahradí původní pokyny z roku 2006.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality