Brzobohatá: Podnikání v EU ohrožuje zbytečná byrokracie


Petr Zenkner, Euroskop, 8.1. 2014

Se členkou rozpočtového výboru Evropského parlamentu Zuzanou Brzobohatou hovořil Euroskop o vnitřním trhu, slabinách EU nebo výhledu Evropy do roku 2030.

Jaké hlavní slabiny má současná Evropská unie?

Neexistence společné hospodářské a měnové politiky za situace, kdy je jednotná měna, což se projevilo v případě krize Řecka. Dále nevyváženost unijních institucí, což vede k silné pozici jmenovaných nevolených úředníků a tím samozřejmě i k často kritizované, a právem, velké byrokracii.


Příští rok bude pro Evropský parlament volební. Vy sama budete mít za sebou první volební období. Chcete kandidovat i podruhé?

Ano, v primárních volbách jsem dostala podporu svého Jihomoravského kraje a také kraje Vysočina. V případě zvolení bych se ráda dál zabývala veřejnými financemi.


Socialistická frakce v minulých eurovolbách ztratila. Jak vidíte šance levice v kontextu celé Evropy? Neobáváte se, že vám voliče převezmou protievropští populisté?

Myslím, že ekonomická krize ukázala, že sociální témata jsou velmi podstatná. A v mnohých národních volbách se voliči přesvědčili, že volba populistických stran nevede k řešení jejich problémů.


Jste členkou rozpočtového výboru. Je podle Vás přijatý rozpočet na roky 2014-2020 pro Českou republiku výhodný?

Ne, bohužel není, minulá vláda prosazovala celkové snížení celounijního rozpočtu na příštích sedm let a jaksi zapomněla, že se tím pochopitelně sníží i objem peněz pro Českou republiku.


V souvislosti s globalizací se hovoří o krizi evropského sociálního modelu. Jak může Evropa bojovat s asijskou konkurencí?

Rozhodně ne snižováním ochrany zaměstnanců či omezením sociálních systémů. Řešení vidím ve fungujícím vnitřním trhu EU a rozvíjením těch odvětví, které vyžadují vysoce kvalifikované odborníky.


Jak vytvořit v Evropě vstřícné prostředí pro podniky a podnikání? Co ho podle Vás nejvíce ohrožuje?

Nejvíce zbytečná byrokracie, ale jak jsem se několikrát přesvědčila, často tato přebujelost jde z našich vlastních českých zákonů a vyhlášek, které jsou přijaty jako reakce na evropskou legislativu, nikoliv ze strany Unie. Nejznámějším příkladem jsou bezdotykové baterie ve školských zařízeních.


Skončil bych hodně zeširoka. Jak by podle Vás měla vypadat Evropa v roce 2030?

Bude mít skutečně fungující jednotný trh, jednotnou měnu a společnou hospodářskou a měnovou politiku. Evropské instituce se budou velmi podobat národním systémům, tedy přímo volený parlament a Komise jako politická vláda. A konečně si myslím, že se bude více integrovat v oblastech, které se týkají obyčejného života. Ať už v oblasti podnikání, či života běžného občana. Zvyšuje se počet lidí, kteří v průběhu svého života žijí a pracují ve více zemích EU. Budou chtít po politicích, aby běžné věci jako ochrana ovzduší, dostupnost energií, vody, lékařské ošetření, rodinné právo či zajištění ve stáří byli pokud možno stejné ve všech zemích. Možná to vypadá jako utopie, ale i v roce 1989 málokdo věřil, že budeme součástí Evropy bez hranic s možností podnikat, bydlet či pracovat v jakékoliv zemi EU.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality