Europoslanci podpořili omezení klasických biopaliv

12.09.2013
čtk

Evropský parlament podpořil omezení výroby tradičních biopaliv, které by mělo zajistit rychlejší přechod k jejich nové generaci, vyráběné z alternativních zdrojů jako jsou mořské řasy či odpadky. Cílem návrhu je omezení skleníkových plynů, které vznikají z rostoucího užívání zemědělské půdy k výrobě biopaliv.

Europoslanci schválili návrh, podle něhož mají v roce 2020 pokročilá biopaliva představovat nejméně 2,5 procenta spotřeby. Klasická biopaliva by ve stejném roce měla tvořit šest procent energie spotřebované v osobních a nákladních autech. Tedy méně, než byl cíl stanovený v roce 2008, podle něhož mělo v roce 2020 z obnovitelných zdrojů pocházet deset procent energie v dopravě. Před pěti lety se předpokládalo, že těchto deset procent budou tvořit z největší části právě biopaliva.

„Diskuse byla velmi složitá, protože v ní byly silně zastoupeny ekonomické zájmy. Jedná se o velmi technický text, avšak s významnými hospodářskými a etickými důsledky,“ uvedla po hlasování zpravodajka Corinne Lepageová. Parlament přijal své stanovisko v prvním čtení. Členské státy by nyní měly vypracovat svou společnou pozici k návrhu. Pokud se bude lišit od
textu schváleného parlamentem, bude následovat druhé čtení.

Podle podkladů emise skleníkových plynů vznikající rostoucím užíváním zemědělské půdy k výrobě biopaliv představují takzvané nepřímé změny ve využívání půdy. Vědecké modely ukázaly, že tento fenomén, je-li započten do bilance celého životního cyklu paliva, může částečně znehodnotit pozitivní dopad biopaliv.

Proti omezování biopaliv jsou jejich producenti, kteří tvrdí, že povede ke ztrátě pracovních míst. Stejně tak zdůrazňují, že je potřeba rozlišovat mezi bioetanolem, který je z hlediska emisí podle studií relativně výhodný, a bionaftou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek