Evropští právníci kritizují daň z finančních transakcí, prý je nelegální

11.09.2013
čtk

Plánované zdanění finančních transakcích v 11 členských zemích Evropské unie od příštího roku není podle evropských právníků v souladu s unijní smlouvou. Dnešní společné prohlášení právníků členských zemí EU je podle agentury Reuters zřejmě konečnou ranou pro nynější podobu návrhu, i když jeho hlavní tvůrci a zastánci to popírají.

Právníci konstatují, že plánovaná daň z transakcí překračuje podle norem mezinárodního zvykového práva jurisdikce pro zdanění jednotlivých členských zemí. Není ani v souladu se smlouvou EU, protože porušuje daňové kompetence nezúčastněných členských států.

Daň uvalená pouze v některých členských zemí může být rovněž diskriminační a pravděpodobně způsobí narušení hospodářské soutěže nezúčastněných členských zemí. Navíc vytvoří překážku volnému pohybu kapitálu a služeb, což poruší hned dva principy jednotného trhu EU, uvedl Reuters s odvoláním na dokument vypracovaný právní službou pro členské země EU.

Názor právníků není závazný, prosazení plánu bude ale po něm mnohem těžší. Německo, které je hlavním zastáncem kontroverzní daně, dalo najevo, že hodlá nadále prosazovat její rychlé zavedení. německé ministerstvo financí ale uvedlo, že se musí nejprve vyřešit právní otázky. Ministři financí EU budou nyní rozhodovat, zda návrh zruší, změní, nebo dají přednost jednoduššímu opatření typu kolkovného na obchody s akciemi, které zavedla Británie.

Komisař spornou daň brání

Daň oficiálně navrhla Evropská komise v polovině února pro 11 zemí, které s tím souhlasily. Ostatní státy EU včetně Česka se zapojit odmítly. Měla by mít sazbu 0,1 procenta u obchodů s akciemi a dluhopisy a 0,01 procenta pro finanční deriváty, jako jsou termínové a opční kontrakty.

Zavést novou daň se chystá Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Rakousko, Portugalsko, Belgie, Estonsko, Řecko Slovensko a Slovinsko. Zpráva právníků je povzbuzující zvláště pro Británii, která je největším finančním centrem EU a hlavním kritikem nové daně. Evropský daňový komisař Algirdas Semeta, který plán sestavil, ale s názorem právníků ostře nesouhlasí, uvedla jeho mluvčí. „Zastáváme pevně názor, že navrhovaná daň je právně v pořádku a že je zcela v souladu se smlouvami EU a mezinárodními daňovými dohodami,“ uvedla.

Daň by se měla zavádět postupně. Od příštího roku by se vybírala jen z obchodů s akciemi a o dva roky později by se rozšířila na dluhopisy. Ještě později by mohla začít pokrývat i deriváty. Daň se má stát významným zdrojem nových příjmů a odhaduje se, že by to na úrovni celé EU představovalo až 57 miliard eur (1,5 bilionu korun). Peníze by tak mohly pomoci veřejným rozpočtům.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek