Chcete vyhrát 2,6 milionů? Poraďte Británii, jak prosperovat bez EU

17.07.2013
čtk

Britský analytický ústav IEA vyhlásil podle agentury Reuters soutěž o nejlepší strategii, která by umožnila Británii prosperovat v případě jejího odchodu z Evropské unie. Ústav usoudil, že je třeba se kvalitně připravit na tuto variantu s ohledem na předpokládané referendum k setrvání země v unii. Autor nejlepšího plánu obdrží 100.000 eur (2,6 milionu korun).

Britský konzervativní premiér David Cameron pod tlakem euroskeptiků ve své straně v lednu oznámil, že chce s evropskými partnery znovu projednat některé podmínky členství Británie v EU a poté uspořádat referendum, zda má země setrvat v Unii. Plebiscit by měl být nejpozději v roce 2017, pokud tedy Cameron bude opět zvolen ve volbách v roce 2015. Kolem role Británie v EU vypukla v zemi vzrušená debata.

„Je nezbytné, aby před tímto rozhodnutím byla debata s argumenty. Dosavadní diskuse vyvolala více emocí, než poznání, a je navýsost důležité se zamyslet nad budoucím rámcem Británie, pokud se rozhodne opustit EU,“ řekl bývalý britský konzervativní ministr financí Nigel Lawson. Ten se stal členem poroty, která vyhodnotí práce zaslané do konkurzu jednotlivci, skupinami či institucemi.

Cenu nazvanou Brexit Price se slíbeným finančním obnosem získá autor nejlepšího vysvětlení, jak by Británie mohla úspěšně odejít z unie a najít nové místo ve světové ekonomice. Zájemci mohou zaslat své práce do 16. září, vítěz bude oznámen na jaře 2014.

Podle průzkumu, jehož výsledky zveřejnil minulý měsíc britský ústav ICM, by nyní pro odchod Británie z EU hlasovalo 43 procent Britů.

Zastánci evropské integrace říkají, že odchod z EU by byl ekonomickou sebevraždou a poškodil by postavení Británie ve světě. Například Lawson ale v květnu řekl, že odchod z EU by podle něj mohl naopak prospět britské ekonomice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek