Vnější obchodní vztahy v červnu 2013

02.07.2013
Euroskop

EU a USA zahájily jednání o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic

EU a USA zahájily jednání o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic

Council approves launch of trade and investment negotiations with the United States, Luxembourg, 14 June 2013 (10919/13)

Na summitu skupiny zemí G8, který se uskutečnil ve Velké Británii, došlo 17. 6. 2013 k oficiálnímu zahájení jednání mezi EU (zastoupenou předsedou ER Hermanem Van Rompuyem a předsedou EK José Manuelem Barrosem) a USA (na summitu je zastupoval prezident Barack Obama). Předmětem bilaterálních jednání má být dohoda o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic (TTIP) a její pravidla.

Vedle klasických jednání o odstraňování bariér pro přístup na trhy obou aktérů se má jednat i o dalších regulativních opatřeních, jako jsou netarifní bariéry apod.

Pozadí

O historické dohodě mezi EU a USA, která by měla vytvořit široký prostor obchodních a investičních příležitostí, se diskutuje již delší dobu. Na základě výsledků jednoho z pravidelných summitů mezi EU a USA, který se uskutečnil v listopadu 2011 ve Washingtonu, byla ustavena euroamerická pracovní skupina na vysoké úrovni zabývající se oblastí podpory zaměstnanosti a růstu.

V jejím čele stojí za EU komisař pro obchod Karel De Gucht, USA reprezentuje člen Obamovy administrativy a zástupce pro obchodní záležitosti Ron Kirk. Úkolem skupiny bylo podpořit vzájemnou obchodní a investiční výměnu mezi EU a USA, na pozadí problémů, s nimiž se v oblasti zaměstnanosti a ekonomického růstu potýká recesí zasažený vyspělý svět.

Právě tato skupina doporučila zahájit jednání o příslušné dohodě, přičemž Evropská rada na summitu v únoru 2013 doporučila Radě a EK bezodkladně toto doporučení následovat. Rada EU proto schválila zahájení těchto jednání 14. 6. 2013.

Mandát pro vyjednávání, který členské státy přijaly jednomyslně, je v rukou EK v souladu se skutečností, že společná obchodní politika náleží dle primárního práva EU do oblasti výlučných kompetencí Unie. Státy navíc zmocnily EK jednat jejich jménem i o těch otázkách týkajících se TTIP, které překračují oblast výlučné kompetence EU.

Navzdory problémům, které s sebou přinesla finanční krize a hospodářská recese, jež se projevuje v řadě evropských zemí, stále platí, že USA spolu s členskými státy EU vyprodukují dohromady téměř 50% světového HDP a realizují mezi sebou až 1/3 celkového objemu světového obchodu. Americký trh je největším exportním trhem pro výrobky z EU, export do USA se podílí na celkovém exportu EU 17 %. Významný je také vzájemný obchod se službami, a pokud jde o investice, USA v EU investují až 3krát více než v Asii.

Klíčové body

V oblasti zlepšení vzájemného přístupu na trh by měla dohoda jít za rámec dosavadních obchodních dohod existujících mezi EU a USA. Také z tohoto důvodu se mají jednání zaměřovat především na odstraňování netarifních bariér, omezování byrokracie a zvýšení kompatibility regulativních systémů na obou stranách tak, aby se usnadnila spolupráce na úrovni firem. Nové transatlantické partnerství by mělo představovat největší bilaterální obchodní dohodu v dosavadní historii.

Zatímco v průběhu prvního funkčního období prezidenta Baracka Obamy vyslovovala řada expertů obavy z odklonu americké zahraniční politiky od evropské dimenze ve prospěch spolupráce zejm. s asijsko-pacifickou oblastí, nyní je zahájení jednání vítáno zejména zástupci EU, kteří si od nich slibují stimul pro evropskou ekonomiku. TTIP bylo také jednou z klíčových priorit irského předsednictví.

Odhady hovoří o tom, že dohoda by mohla Unii přinést zvýšení HDP o více než 80 mld. €. Mezi dalšími předpokládanými pozitivními důsledky dohody bývají uváděny snižování spotřebitelských cen, tvorba nových pracovních míst (v EU by mělo být vytvořeno cca 2 mil. nových pracovních míst), již zmíněné zvýšení HDP a životní úrovně. V případě EU se očekává nárůst exportu o cca 6 % a v případě USA o 8 %.

Sbližování regulativních systémů vyvolalo na straně EU, známé regulativními politikami v oblasti životního prostředí, ochrany spotřebitele, bezpečnostních standardů a v poslední době i v oblasti pracovního práva, některé obavy, komisař pro obchod De Gucht však na tiskové konferenci následující po červnovém jednání Rady pro zahraniční věci ujistil, že TTIP nemá vést k oslabení unijních politik.

Ústupkem zejm. Francii, pro kterou tato otázka představuje citlivé téma, je skutečnost, že jednací mandát EK nezahrnuje oblast audiovizuálních služeb, ačkoli EK má možnost doporučit rozšíření tohoto mandátu.

Předpokládaný další vývoj

V následujících měsících budou probíhat jednání vedená za EU a její členské státy Komisí. EP má být o průběhu jednání pravidelně informován, přičemž závěrečnou dohodu bude schvalovat Rada. EP s ní musí vyjádřit souhlas absolutní většinou svých členů. Následovat bude ještě ratifikace všemi členskými státy.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality