Rozhovory o vstupu s Tureckem povede EU až po německých volbách

26.06.2013
čtk

Evropská unie obnoví přístupové rozhovory s Tureckem, na přání Německa však odložila termín dalšího kola jednání o nejméně čtyři měsíce. Dohodli se na tom ministři zahraničí „sedmadvacítky“ na včerejším jednání v Lucemburku. Původně měly rozhovory o další kapitole začít ve středu.

Turecký ministr zahraničních věcí Ahmet Davutoglu úterní dohodu v EU vítá a řekl, že otevření jednání o další kapitole nic nebrání. „Otevřeli jsme kapitolu 22 (týkající se regionální politiky), tato otázka je vyřešena,“ řekl k rozhodnutí unie. Německo žádalo o pozdržení kvůli postupu Ankary proti účastníkům protivládních demonstrací, které trvají už několik týdnů.

„Dohodli jsme se, že otevřeme novou kapitolu v přístupových jednáních s Tureckem,“ řekl šéf irské diplomacie Eamon Gilmore, který lucemburské schůzce předsedal. Dodal, že vlastní jednání se odehrají „později v tomto roce“. Zdůraznil přitom, že přístupový proces je nejúčinnějším nástrojem, jakým EU může ovlivňovat reformy v Turecku i rozšiřovat prostor pro pokojné protesty a odlišné názory. Právě nedávné demonstrace podle něj ukázaly, že Turecko potřebuje další reformy.

Odložené rozhovory s Tureckem se budou konat nejdříve na podzim, kdy bude po německých volbách a kdy unie vyhodnotí stav lidských práv a svobody slova v Turecku. V unii se zejména Německu, Rakousku a Nizozemsku nelíbí razance, s jakou Ankara postupuje proti nynějším demonstracím. Ty přerostly z původního protestu proti stavebním plánům v Istanbulu v celonárodní protivládní protesty.

Rozhlasová stanice BBC připomněla, že Turecko začalo o vstupu do EU jednat už v roce 2005, souběžně s Chorvatskem. To do unie vstoupí příští týden. Rozhovory s Turky se ale na tři roky pozastavily, z 35 vyjednávacích kapitol se zatím otevřelo jen 13. Kvůli tureckým sporům s Kyprem je jich osm u ledu, uzavřít se zatím podařilo pouze jednu.

Loňská zpráva Evropské komise vyjádřila na adresu Ankary řadu obav a znepokojení ohledně demokracie a lidských práv. Loni Turecko dostalo od EU 856 milionů eur (asi 22 miliard korun) jako pomoc při uskutečňování potřebných reforem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek