Stát blahobytu, nebo kapitalismus?

Stát blahobytu, nebo kapitalismus?
My a svět v éře neoliberalismu 1989-2009
Miloš Pick
Nakladatel Grimmus 2009

Stát blahobytu, nebo kapitalismus? je souborem vybraných článků doyena české ekonomie Miloše Picka. Zasvěceně a čtivě analyzují hospodářský vývoj Československa a České republiky od roku 1989 do současnosti.

ANOTACE

Autor knihy přináší pohled, který se nebojí kriticky zhodnotit naši ekonomickou transformaci a její dopady na českou společnost.

Klausovu transformaci dává do kontextu s neoliberálním tažením podle Washingtonského konsenzu, všímá si také vývoje v ostatních postkomunistických zemích, analyzuje čínský hospodářský zázrak a přináší svůj pohled na příčiny a východiska ze současné finanční a hospodářské krize.

Miloš Pick (1926) je makroekonom. Vystudoval statisticko-ekonomické inženýrství a je kandidátem ekonomických věd. Odbornou dráhu zahájil v ekonomickém výzkumu a nadále se k němu vracel (mj. Ekonomický ústav ČSAV, Prognostický ústav ČSAV, Vídeňský ústav pro mezinárodní ekonomické komparace). V ústředních orgánech státu se v dobách reforem v šedesátých letech zabýval hlavně produktivitou a jejími mezinárodními komparacemi a zaváděním pětidenního pracovního týdne. Po listopadu 1989 působil jako ekonomický poradce některých ekonomických představitelů československých a českých vlád (např. v týmu místopředsedy vlády Vlasáka pro alternativní strategii ekonomické reformy) a také jako poradce odborové centrály.

Miloš Pick: Stát blahobytu, nebo kapitalismus? My a svět v éře neoliberalismu 1989-2009, vydání první, 192 stran, vázaná vazba, Grimmus 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality