ANALÝZA A TVORBA VEŘEJNÝCH POLITIK

ANALÝZA A TVORBA VEŘEJNÝCH POLITIK
Přístupy, metody a praxe
Arnošt Veselý, Martin Nekola
Nakladatel SLON 2008

Kniha pojednává nejprve o základech veřejné politiky jako vědní disciplíny, ve druhé části se věnuje metodám a metodologii analýzy a tvorby veřejné politiky.

ANOTACE

Čtenář se v knize Arnošta Veselého a Martina Nekoly také dozví, jak tato disciplína vznikala, jaké dokumenty mohou být výsledkem politického procesu i jak a podle kterých teorií proces tvorby politiky reálně probíhá. Najde zde také různé návody na to, jak by se veřejná politika měla odborně analyzovat a tvořit a jaké dovednosti a vlastnosti jsou pro analytika veřejné politiky důležité.

Další část knihy je věnována metodám a metodologii analýzy a tvorby veřejné politiky a je členěna podle základního modelu procesu policy analysis – od vymezení problému, přes návrh a výběr řešení až po jejich implementaci a evaluaci. Neopomíjí však ani důležitou otázku obecné metodologie výzkumu ve veřejné politice a podává přehled základních metod sběru a analýzy dat.

Veselý, Arnošt a Nekola, Martin: Analýza a tvorba veřejných politik: Přístupy, metody a praxe, počet stran: 407, brožovaná vazba, vydání první, SLON 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality