Komunistické právo v Československu

Komunistické právo v Československu
kapitoly z dějin bezpráví
Vojtěch Šimíček, Michal Bobek a Pavel Molek (eds.)
Nakladatel Mezinárodní politologický ústav MU 2009

Spočíval problém komunistického práva jen v jeho aplikaci konkrétními lidmi popřípadě v jeho dočasném více či méně přímém ovlivňování nedemokratickou politikou anebo v systému jako takovém? – to je jedna z otázek, kterou si klade kniha nazvaná Komunistické právo v Československu.

ANOTACE

Mezi další dosud relevantně nezodpovězené otázky, jimž se tato monografie věnuje, patří: Bylo možno očekávat, že když bychom s cinkáním klíčů ještě pár let počkali, dočkali bychom se nakonec přece jen tak dlouho ohlašovaných světlých zítřků? Na jakých hodnotách vlastně bylo komunistické právo založeno? Je něco, čím toto právo přispělo do „světové pokladnice jurisprudence“? Měli bychom se k některým jeho institutům vrátit, respektive, je dobře, že jsme u nich zůstali?

Celkem dvacet devět autorů odpovídá na tyto otázky ve třech desítkách příspěvků rozdělených do čtyř částí. První z nich obsahuje texty zaměřené na obecnější filosofické a historické okolnosti spojené s komunistickým právem. Druhá část nabízí analýzy jednotlivých právních odvětví, hlavních institutů, osobností a vývojových trendů. Třetí část se věnuje rozboru právní úpravy i faktické reality činnosti v nejvýznamnějších právních profesích. Konečně čtvrtá zahrnuje několik osobních vzpomínek na dobu komunistického práva.

Vojtěch Šimíček, Michal Bobek, Pavel Molek (eds.): Komunistické právo v Československu. Kapitoly z dějin bezpráví, vydání první, 1001 strana, vázaná vazba, Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality