Dějiny moderního Německa

Dějiny moderního Německa
Od roku 1918 po současnost
Mary Fulbrook
Nakladatel Grada 2009

Českému čtenáři se dostává do rukou neuvěřitelně úspěšná kniha, která podává německé moderní dějiny čtivým a napínavým způsobem jako příběh plný špatných i dobrých zvratů a odhalených souvislostí.

ANOTACE

Kniha dobyla Británii a pokračuje v tažení do zbytku Evropy. Je důležité, že přichází i k nám, protože jen málokterá země má s naší historií tolik společného, a to v dobrém i špatném, jako Německo.

Obrovský kulturní přínos, ale i rodiště agresivní ideologie a režimu, který znamenal pro Evropu pohromu a pro spoustu národů genocidu.

Kniha popisuje dramatickou epochu moderního německého státu od porážky v první světové válce v roce 1918 – období slabé Výmarské republiky trpící hyperinflací a výstřelky politického extremismu, nacistickou éru a její katastrofální zakončení, kdy se mocenské uspořádání rovnou zvrhlo do studené války a k rozdělení země, dále je podrobně popsáno sjednocení v roce 1990 a také je rozebrána současná epocha, kterou se dosud historické publikace nezabývaly. Kromě dosud historiky nepopsaných událostí po sjednocení obsahuje kniha i některé nové historické poznatky, zvláště z období nacismu a holokaustu, ale i komunistické éry.

Mary Fulbrooková je profesorkou německé historie na University College London (ULC) a německým dějinám se intenzivně věnuje jak publikačně, tak organizováním zájmových spolků zabývajících se německou a evropskou historií. Kromě německé historie jako takové se autorka ve svých dílech zabývá hlavně vlivem nacistické i komunistické totality na německou národní identitu a zajímavostmi v odlišném vývoji východního Německa. Mary Fulbrook je částečně německého původu, a to po matce, která uprchla do Británie před nacistickým režimem.

Mary Fulbrook: Dějiny moderního Německa. Od roku 1918 po současnost, vydání první, název originálu: A History of Germany 1918-2008, překlad: Eva Prášková, 304 stran, vázaná vazba, Grada 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality