Vyšel sborník podpořených projektů Akce 4

Publikace Aktivní evropská pameť představuje české projekty, které mapují problematiku obětí nacismu a komunismu a byly podpořeny z programu Evropa pro občany.

Publikace ke stažení zde.

Národní kontaktní místo programu Evropa pro občany, které působí v rámci Odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR, vydává soubornou publikaci představující úspěšné projekty z České republiky, které byly podpořeny z programu Evropa pro občany v rámci Akce 4 – Aktivní evropská paměť.

Program Evropa pro občany je dlouhodobě fungujícím komunitárním programem Evropské unie, který si klade za cíl například podporu setkávání občanů z různých společenství v Evropě, podporu diskuse a činností související s evropským občanstvím a propagaci evropských hodnot a přínosů evropské integrace. Člení se na čtyři akce – Aktivní občané pro Evropu, Aktivní občanská společnost v Evropě, Společně pro Evropu a Aktivní evropská paměť.

Akce 4 nebyla vybrána náhodně. Jedná se dlouhodobě o část programu, v níž žadatelé z České republiky dosahují nezanedbatelné úspěšnosti a z ní podpořené projekty zaznamenaly pozitivní ohlasy v celé Evropě. Cílem této akce je připomínání obětí nacismu a stalinismu a ochrana archivů a míst spojených s deportacemi jako způsob vyrovnávání se s minulostí a utváření budoucnosti.

V letech 2007–2012 čerpaly v rámci Akce 4 české subjekty granty ve 23 případech, jejichž projekty jsou prezentovány ve sborníku. Jedná se o souhrnnou částku 874 770 € (7,74%) z celkových 11 302 759 € rozdělených mezi 285 podpořených evropských projektů v tomto období. To činí české žadatele jedněmi z nejúspěšnějších předkladatelů projektů s tematikou připomínání si obětí nacismu a stalinismu v programu Evropa pro občany.

V současné době se připravuje podoba programu Evropa pro občany pro období 2014 – 2020, v rámci něhož bude podpora projektů připomínajících významné okamžiky evropské historie zachována a tematicky rozšířena.

Autor: Kateřina Hamplová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality