Rezoluci EU předá Sverokorejcům zástupce Švédska

10.04.2013
čtk

Ministři zahraničí členských států EU se dohodli na textu varovné nóty, kterou chtějí ve středu předat Pchjongjangu. Severokorejský režim má upozornit na nutnost respektovat požadavky mezinárodního společenství ohledně kritizovaného jaderného a raketového programu Severní Koreje. Nóta, kterou předá zástupce švédského velvyslanectví, je reakcí na varování KLDR, že po 10. dubnu nemůže zaručit bezpečnost evropských diplomatů v Pchjongjangu.

Evropská unie nemá v KLDR diplomatické zastoupení, ale velvyslanectví tu udržuje sedm jejích členských států – Německo, Švédsko, Polsko, Británie, Bulharsko, Rumunsko a Česko. Žádná z nich odvolání svého personálu nechystá.

Válka na spadnutí?

Podle evropských diplomatů dokument Severní Koreu vyzývá, aby jednala uvážlivě a aby se vzdala „své analýzy, podle níž je totální válka na spadnutí“. Nóta podle agentury Reuters údajně připomíná sérii rezolucí Rady bezpečnosti OSN věnovaných severokorejskému jadernému programu. Upozorňuje zároveň na povinnosti vyplývající z vídeňské konvence o ochraně diplomatických misí.

O nótě státy EU rozhodly v době, kdy diskutují o zavedení nových sankcí proti KLDR za její jaderné testy. Soubor sankcí za únorovou jadernou zkoušku vyhlásila v březnu OSN. Evropské státy jednají o tom, zda jejich sankce nemají být ještě přísnější.

Podle představitelů EU je v současné době na Korejském poloostrově jen „omezené riziko vojenského konfliktu“, přestože situace je nadále velmi napjatá a nestálá. „Na severu jsme nezaznamenali zřetelné přípravy na konflikt a situace v Pchjongjangu se zdá být klidná,“ uvedl nejmenovaný unijní představitel. Podle informací, které má EU k dispozici, se nezdá, že by oblast byla na hraně vojenského konfliktu, ale je tu velké riziko špatného odhadu situace, případně náhodného incidentu, dodal.

Žádný drobný omyl

Situaci v KLDR komentoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun, podle něhož i drobný omyl v kalkulacích může vyvolat „nekontrolovatelnou situaci“. Šéf OSN vyzval Pchjongjang, aby zmírnil svou provokativní rétoriku a snížil „mimořádně nebezpečné“ napětí na poloostrově.

Pan Ki-mun, bývalý jihokorejský ministr zahraničí, zároveň vyzval KLDR ke znovuotevření průmyslového parku v severokorejském příhraničním Kesongu. Poslední fungující společný projekt obou korejských států dnes Pchjongjang uzavřel, když tam na 50.000 severokorejských dělníků nenastoupilo do práce. „Kesong by neměl být rukojmím politických sporů, jde o čistě ekonomickou záležitost,“ řekl Pan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek