5 zemí EU zahájilo projekt boje proti daňovým únikům

10.04.2013
čtk

Pět největších zemí Evropské unie se dohodlo na prohloubení spolupráce v boji proti daňovým únikům. Německo, Francie, Británie, Itálie a Španělsko (G5) čekají, že se k jejich projektu přidají další země, oznámilo včera německé ministerstvo financí.

Ministři financí pěti zemí poslali Evropské komisi společný dopis, v němž vysvětlují svůj „pilotní projekt“. Jeho prvním krokem má být automatická výměna informací o příjmech z finančních investic. „Ministři financí G5 vyjadřují ve svém dopise očekávání, že ostatní členské země EU se k nim připojí, aby stanovily v EU nový zvýšený standard automatické výměny informací,“ uvedlo podle agentury Reuters německé ministerstvo.

Velké země EU se dosud zaměřovaly na to, aby získaly informace o bankovních kontech svých občanů od zemí jako je Švýcarsko, které si hájí tradici bankovního tajemství. Rakouský kancléř Werner Faymann dnes oznámil, že Rakousko chce v rámci boje proti daňovým únikům omezit bankovní tajemství u kont cizinců. Rakousko s Lucemburskem to doposud odmítaly jako poslední v EU, Lucembursko to ale minulý týden vzdalo.

Evropský parlament v roce 2010 odhadl, že bez prolomení bankovního tajemství v unii a bez zavedení automatické výměny informací o dani z příjmu a DPH mezi jednotlivými zeměmi přicházejí státní pokladny každý rok kvůli daňovým únikům o zhruba 200 miliard eur (5,1 bilionu korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek