Porozumět dvacátému století

Porozumět dvacátému století

Dan Diner
Nakladatel CDK 2010

Kniha německého historika Dana Dinera nazvaná Porozumět dvacátému století podává univerzální výklad dějinných událostí, které se odehrály v „krátkém“, ale na změny bohatém století, resp. v době mezi rokem 1914 a 1989.

ANOTACE

Dan Diner nevrší jen nová fakta, ale předkládá originální interpretace důležitých událostí a odhaluje doposud skryté souvislosti, které spoluvytvářely dramatické dějinné příběhy.

Kniha pojednává o základních tendencích minulého století, k nimž patří zejména ideologizace politiky, převratné účinky nového způsobu vedení boje v obou světových válkách a rostoucí vliv USA. Vysvětluje též rozhodující děje dvacátého století a jejich následky: intervenční války, pokusy o revoluční uchopení moci, úpadek demokratické politiky, masové vraždění, pogromy a genocidy, národní socialismus a stalinismus, studenou válku jako období neutralizace konfliktu velmocí a v neposlední řadě též proces dekolonizace a evropské integrace.

Předností publikace je zasazení interpretace do širšího rámce moderních dějin od sklonku 18. století, důraz na nově chápané politicko-kulturní dějiny a především schopnost autora přemýšlet o vztazích mezi pamětí, stereotypy historického výkladu a naší možností porozumět dějinám.

Dan Diner (1946) je německý historik a politický komentátor, pracuje na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě jako profesor soudobých evropských dějin. Je současně vedoucím Institutu Simona Dubnowa pro židovské dějiny a kulturu v Lipsku. Ve svých knihách a článcích se profiluje jako znalec světových dějin 20. století a dějin Německa, jako obhájce izrael­ské politiky a jako kritik antiamerikanismu.

Dan Diner: Porozumět dvacátému století, vydání první, 220 stran, vázaná vazba, peklad: Pavel Váňa, CDK 2010.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality