Na rozhraní věků

Na rozhraní věků

Amedeo Molnár
Nakladatel Kalich 2007

Kniha teologa a historika Amedea Molnára, která vyšla v loňském roce v druhém (revidovaném) vydání, přináší českému čtenáři fundovaný obraz středoevropské náboženské reformace.

ANOTACE

Není pochyb, že středoevropská náboženská reformace 15. a 16. století ovlivnila dějiny celého kontinentu. Kniha Na rozhraní věků. Cesty reformace je nejživěji a nejsrozumitelněji napsanou studií světově proslulého teologa Amedea Molnára. On sám v předmluvě k prvnímu vydání říká, že zde nabízí „několik průhledů do života a myšlení lidí 15. a 16. století.

A skutečně: Autor s velkou interpretační pokorou rozkrývá a vysvětluje nejrůznější souvislosti celého „procesu reformace, pohnutky a cíle nejen samotných protagonistů – osobností, jako byli Martin Luther, Jan Calvin, Huldrych Zwingli nebo Tomáš Münster – ale také představitelů tehdejší vládnoucí elity, finančníků a církevních hodnostářů.

Jeho znamenitý vypravěčský um přetavuje v knize i na první pohled složité teologické spory spojené s reformací ve velmi plastický historický obraz přístupný nejširšímu čtenářskému publiku.

Amedeo Molnár (1923-1990) studoval na Husově bohoslovecké fakultě a Filosofické fakultě Karlovy university, odkud přešel na universitu do Štrasburku. Od roku 1950 byl docentem historické symboliky na Komenského evangelické bohoslovecké fakultě. V letech 1957-1961 pracoval v Ústavu pro českou literaturu tehdejší ČSAV. Roku 1962 získal profesuru na katedře dějin KEBF a o dva roky později na Facoltţ valdese di teologia v Římě.

Evropskou proslulost mu zajistily studie a monografie věnované valdenství jako součásti první fáze reformace ve vztazích jak k reformaci české, tak světové. Monografie Valdenští. Evropský rozměr jejich vzdoru (1973) se během osmi let dočkala několika cizojazyčných vydání.

Kniha vyšla s podporou odboru pro informování o evropských záležitostech Úřadu vlády v rámci programu Evropská knihovna.

Předmluva: prof. Noemi Rejchrtová, vydání druhé, 414 stran, vázaná.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality