Volby na Sicílii, mezník pro Montiho vládu?


Mariana Pítrová, Euroskop, 7.11. 2012

Zatímco Češi 28. října slavili vznik samostatné republiky, Italové o budoucnosti té své rozhodovali ve volbách. K urnám se totiž vydali Sicilané. Těch je sice jen pět milionů, ale pro politické dění na pevninské Itálii fungují jako vizionáři. Letošní regionální volby na největším středomořském ostrově se totiž staly generálkou pro ty dubnové, které rozhodnou o nové vládě.

Sicílie, která získala autonomii v roce 1946, proslavila Itálii v mnohém – vyhlášenou kuchyní, sopečnou podívanou a v neposlední řadě platí za kolébku pravé mafie. Řím teď ale vnímá svůj slavný ostrov spíš jako kouli u nohy. „Řecko Itálie, jak někteří novináři Sicílii označují, je na pokraji bankrotu. Experti vyčíslují její dluhy na 5 miliard euro, je nejchudším regionem, kde nezaměstnanost dosahuje téměř dvojnásobku italského průměru, tedy skoro dvaceti procent.

Premiérovi Mariu Montimu v červenci došla trpělivost a volil na adresu ostrova silná slova. Mimo jiné uvedl, že neví, zda je ještě možné Sicílii pomoci, pak napsal dopis tehdejšímu guvernérovi, ve kterém vyjádřil očekávání, že do konce měsíce na svůj post rezignuje a rozhodl, že příští vládci ostrova budou muset utahovat opasky snad ještě víc než zbytek Itálie.

Kasa vyschla, ale mafie jede dál

Není divu, že SuperMario řádil, Sicilané totiž neměli nejen na platy některých státních úředníků, ale ani na důchody. Řím proto odsouhlasil finanční injekci pro regionální vládu ve výši 400 milionů eur a guvernér Raffaele Lombardo se opravdu musel poroučet. Zní to už jako klišé, nicméně je dalším z řady šéfů regionální vlády, který se zapletl s mafií a ještě k tomu pozval bratra.

Mnozí by řekli, že současná nezáviděníhodná situace ostrova požene voliče koncem října k volbám. Bohužel se ale ukázalo, že Sicilané jsou gangsterskými praktikami svých politiků spíš unavení než rozběsnění a tak se k urnám dostavilo jen 47 procent voličů. V českých poměrech by takové číslo bylo slušné, v Itálii ale žádná sláva. V předposledních regionálních volbách na ostrově v roce 2008 totiž svůj hlas do urny vhodilo téměř o dvacet procent víc Italů než letos.

A zase ten šašek…


„I přes nízkou volební účast můžeme říct, že se voliči vymezili proti úsporným opatřením a jejich preference se posunuli směrem k netradičním politickým uskupením, komentoval pro tiskovou agenturu Bloomberg volbu Italů Biagio Lapolla z Royal Bank of Scotland Group.

Narážel tím na historický neúspěch Berlusconiho Lidu svobody (PdL). Strana se na ostrově těšila několikaleté vysoké podpoře voličů (v roce 2008 přes 33 procent), letos však získala horko těžko 12 procent hlasů. U Sicilanů naopak bodovalo nové Hnutí pěti hvězdiček vedené dnes už známým komikem-politikem Beppem Grillem.

Těžko říct, zda úspěch partaji nezajistil právě svérázný čtyřiašedesátiletý vůdce. Ten zahájil volební kampaň tím, že přeplaval úžinu mezi pevninskou Itálií a Sicílií (3,5 km) a vysloužil si tím podporu 18 procent voličů, která stranu katapultovala do čela 90členného sicilského parlamentu.

Guvernér asketa

Co se týče křesla guvernéra, to obsadí předseda středo-levicového uskupení Demokratická strana a Unie středu Rosario Crocetta. Starosta jihosicilského městečka Gela, který se vedle pověsti bojovníka s mafií proslavil i „coming-outem, když otevřeně přiznal svou homosexualitu. Ve volbách získal 31 procent hlasů a národ šokoval podobně jako Grillo sportovním kouskem.

„Pokud stanu v čele Sicílie, řeknu sbohem sexuálnímu životu. Budu to brát tak, že jsem se oženil se svým regionem a jeho obyvateli, nechal se před volbami slyšet Crocetta v rozhovoru pro server KlausCondicio. Inu, na Italy platí silné činy a ještě silnější prohlášení.

Kdy vlastně budou volby?

Podle deníku Corriere della Sera svědčí podpora Hnutí pěti hvězd a zároveň vysoká volební neúčast o nesouhlasu a protestu veřejnosti se současnou situací Itálie. Od června klesla podpora současné úřednické vlády podporované PdL a Demokratickou stranou pod 50 procent.

A to se samozřejmě politikům stojícím za vládou technokratů nelíbí. Pokles popularity kvůli Montiho úsporným opatřením jim totiž kazí předvolební kampaň, zatímco hlasy nabírají strany jako je Hnutí pěti hvězdiček.

Po volbách na Sicílii navíc (zatím ještě) předseda PdL Berlusconi prohlásil, že vlastní neví, jestli jeho strana bude i nadále podporovat Montiho kabinet, neboť jeho politika prohlubuje recesi Itálie. To by znamenalo, že prezident Giorgio Napolitano by musel vyhlásit předčasné volby ještě před těmi květnovými.

Náladu většiny Italů možná nejlépe vystihuje poznámka šéfa vítězné strany na Sicílii. „Změní-li se Sicílie, změní se i Itálie a kdo ví, třeba i Evropa, napsal na svém blogu před volbami Grillo.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality