Oslíčku, otřes se aneb Švédsko a evropské finance

07.11.2012
Euroskop

Švédsko, které se má o svůj úspěch v podobě rostoucí ekonomiky rozdělit s ostatními zeměmi EU v podobě příspěvku do společného evropského rozpočtu, se s rolí evropské kasičky nechce smířit. Za každou švédskou korunu, kterou země pošle do Bruselu, dostane zpět pouze 0,54 korun.

Švédové ročně EU odevzdávají 0,43 procent HDP. Od vstupu v roce 1973 do roku 2011 země odeslala Evropské unii o 21 457 milionů eur víc, než získala. A Švédové se bouří. Tamní ministerský předseda Fredrik Reinfeldt označil rozpočet na roky 2014-2020 za „nerealistický. Přitom by jeho vláda uvítala evropské škrty v hodnotě 150 miliard eur. Ve stávajícím návrhu se počítá s ušetřením pouhých 50 miliard eur.

Kromě problémů s výší rozpočtu má Švédsko problém i s rozložením výdajů. Ministryně pro EU Birgitta Ohlsson by ráda pomocí těžce uspořených eur nastartovala ekonomiku a říká: Evropa potřebuje investovat do růstu, aby mohla konkurovat Spojeným státům, Číně a Indii. Její kritika směřovala také na předsednickou zemi EU. Kypr se podle ní výrazně na podobě rozpočtu podepsal a nehodlá šetřit na zemědělství ani na strukturálních fondech. Na tyto dvě položky má jít až 70 procent rozpočtu. Naopak, škrty postihnou taková odvětví, jakými jsou např. přeshraniční infrastruktura nebo výzkum.

Není divu, že ekonomicky úspěšné Švédsko chce v dobách krize rozhodovat, kam poputují prostředky, které zajišťuje i produktivita jeho občanů. Švédská ekonomika zaznamenala meziroční růst o 1,5 procent a udržuje si snižující se nezaměstnanost, která se pohybuje kolem 8 procent.

Premiér Reinfeldt, který sesadil po letech ze švédského parlamentního trůnu sociální demokracii, si svým postojem vysloužil nálepku euroskeptika. Kromě nedůvěry v podobě stávajícího návrhu unijního rozpočtu totiž Švédsko odmítlo vstoupit do Bankovní unie se zdůvodněním, že „nechce platit finanční ztráty cizích zemí.

Navzdory marnému volání Angely Merkelové, že obstrukce Velké Británie, Švédska a Dánska nepřispějí ke stabilitě evropské ekonomiky, tak EU čeká horký závěr listopadu, kdy se o celém rozpočtovém plánu bude rozhodovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek