Evropa na summitu ASEM žádala Asii, aby otevřela svou ekonomiku

07.11.2012
čtk

Větší otevření ekonomiky asijských států žádali vůdci evropských zemí na dvoudenním evropsko-asijském summitu ASEM, který v úterý skončil v laoské metropoli Vientiane. Někteří asijští delegáti naopak vyjadřovali frustraci nad vleklou evropskou finanční krizí a apelovali na rozhodnější kroky na podporu růstu. Informovala o tom agentura Reuters.

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso uvedl, že země ASEM zásadně odmítly jakýkoli protekcionismus. Evropa nicméně nedosáhla žádného konkrétního pokroku ohledně obchodních dohod s asijskými partnery a několik vůdců vyjádřilo obavy z rostoucích překážek v oblasti obchodu a investic.

Barroso varuje před protekcionismem

Na problémy narazila plánovaná dohoda o volném obchodu EU s Japonskem a ani jednání o volném obchodu s Indií nepostoupila dál. Je velmi důležité pro nás pro všechny – zvlášť v době finanční a ekonomické krize – vyhnout se pokušení uzavírat se do sebe, jež některé země mají. Evropská unie je rozhodně na straně těch, kteří chtějí otevřenější obchod, řekl Barroso.

Jistí asijští vůdci zase projevovali netrpělivost ohledně evropské krize. Japonský premiér Jošihiko Noda v pondělí prohlásil, že Evropa by měla odvážně a urychleně realizovat záchranné kroky, na nichž se dohodla.

Optimismus přetrvává

V závěrečném prohlášení účastníci schůzky konstatovali, že globální růst zpomalil, což vede k přetrvávající nejistotě a negativnímu tlaku na partnerské státy ASEM. Delegáti nicméně očekávají, že se evropské hospodářství postupně vzpamatuje, a vítají kroky Evropské unie a jejích členských států při řešení situace.

V deklaraci vůdci účastnických zemí rovněž zdůraznili nutnost silnějšího a dynamičtějšího partnerství Asie a Evropy při řešení stávající světové krize.

Summit ASEM je neformální schůzkou, která se koná každé dva roky. Sdružení ASEM má 51 členů, kromě členských zemí EU to jsou na asijské straně například Čína, Japonsko, Thajsko či Vietnam. Letos se na summit sjelo zhruba 30 čelných představitelů států a vlád, včetně českého prezidenta Václava Klause.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek