Teorie nevzdělanosti

Teorie nevzdělanosti

Konrad Paul Liessmann
Nakladatel Academia 2009

V knize Teorie nevzdělanosti , jejíž aktuálnost a brilantnost se setkala s velkou odezvou hned po vydání v roce 2006, Konrad Paul Liessmann systematicky dovozuje, že mnohé z toho, co se zejména v Evropě propaguje pod názvem „společnost vědění“, jsou jen rétorické fráze.

ANOTACE

Pojmy vědění a vzdělání hýbou lidmi stejně jako trhy. Tvrdí se, že jsou nejdůležitějším ekonomickým zdrojem Evropy, chudé na suroviny, a ten, kdo investuje do vzdělání a rozvíjí své vědění, investuje do budoucnosti. Na první pohled to vypadá, že sen osvícenců o vzdělaném člověku se v současné společnosti konečně naplňuje. Ovšem při detailnějším pohledu rychle vystřízlivíme.

Ve skutečnosti totiž nejde o ideu vzdělání a vědění, ale o silné politické a ekonomické zájmy. Čím víc se přísahá na hodnotu vědění, tím rychleji ztrácí vědění a vzdělání hodnotu, a jak uzavírá autor, „kapitalizace ducha“ ústí v nevzdělanost.

Autor pojednání je rakouský filozof, esejista a publicista, profesor vídeňské univerzity. V lednu 2007 byl Konrad Paul Liessmann v Rakousku vyznamenán titulem „Vědec roku 2006“.

Konrad Paul Liessmann: Teorie nevzdělanosti, vydání první, název originálu Theorie der Unbildung. Die Irrtümer der Wissensgesellschaft, překlad: Jana Zoubková, 127 stran, vázaná vazba, Academia 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality