Kvůli Finsku a Nizozemí se asi sejde eurozóna na mimořádné schůzce

04.07.2012
čtk

Ministři financí eurozóny možná budou muset uskutečnit dodatečné setkání, aby překonali pochybnosti Finska a Nizozemska ohledně kroků ke zmírnění dluhové krize dohodnutých minulý týden na summitu Evropské unie. Uvedl to dnes podle agentury Reuters italský premiér Mario Monti.

Ministři se mají setkat 9. července, aby vypracovali podrobnosti dohody. Podle Montiho se však možná budou muset sejít ještě 20. července, aby k podpisu dohody přesvědčili všechny členské země.

Evropští představitelé minulý týden domluvili několik opatření, která mají posílit měnovou unii a snížit náklady na úvěry Španělska a Itálie. Mezi opatřeními jsou také nákupy dluhopisů na sekundárním trhu prostřednictvím trvalého záchranného fondu eurozóny ESM. Proti tomuto záměru se však v pondělí postavily Finsko a Nizozemsko.

Musíme formulovat dohodu na Euroskupině 9. července a možná také 20. července, abychom si vše ujasnili s některými zeměmi, jako jsou Finsko a Nizozemsko, jež se zdráhají stabilizační mechanismus přijmout, uvedl Monti. Pravděpodobně budeme muset překonat určitý odpor, dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek