Neonacistický Zlatý úsvit i přes skandály před volbami v Řecku posiluje

14.06.2012
Euroskop

V neděli se v Řecku uskuteční nové volby, které následují po neúspěšných pokusech o sestavení vlády. Extremistická strana Zlatý úsvit, která se díky květnovému rozhodnutí voličů dostala do parlamentních lavic, má u Řeků opět vysoké šance uspět. Dokonce se jí zvyšuje přízeň voličů, a to i po incidentu, kdy jeden z členů strany napadl v přímém přenosu levicovou političku.

Podle deníku Telegraph se od zvolení Zlatého úsvitu do parlamentu zvýšila agresivita Řeků vůči imigrantům ve velkých městech. Právě boj s nelegálním přistěhovalectvím je hlavním bodem programu této partaje, která je často označovaná za neonacistickou. Přistěhovalci z Athén tvrdí, že násilí v ulicích se proti jejich komunitám stupňuje.

Bitky tu jsou na denním pořádku. Mnoho takových incidentů ale imigranti nenahlašují, protože se bojí o své životy, řekl Telegraphu Reza Gholami z Asociace pro afghánské přistěhovalce. Navíc tvrdí, že policie je podjatá. Až 50 procent athénských policistů totiž v květnových volbách odevzdalo hlas právě Zlatému úsvitu.

Radikální strana po svém zvolení uspořádala několik protestů v ulicích hlavního města, upozorňuje na sebe ale především chováním svých členů. Nejnovější incident má na svém kontě mluvčí strany Ilias Kasidiaris, který v politické debatě v televizi nejdříve polil konkurentku z levicové SYRIZY vodou, komunistickou poslankyni pak zfackoval a utekl ze studia. Následně místo omluvy podal na obě ženy trestní oznámení kvůli provokaci.

Jeho kolega Ilias Panagiotaros zase tento týden pohrozil, že nechá odsunout děti imigrantů z nemocnic, kde zabírají místo malým Řekům. I přes kritiku, která se na stranu po takových událostech snáší, se podle posledních průzkumů preference Zlatému úsvitu zvedly, a to dokonce o dvě procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek