Zahraniční obchod

Zahraniční obchod
Teorie a praxe
Miroslav Svatoš a kolektiv
Nakladatel Grada 2009

Publikace nazvaná Zahraniční obchod Miroslava Svatoše a jeho spolupracovníků je určena pracovníkům podniků a institucí působících v oblasti vnějších ekonomických vztahů, vyučujícím a studentům ekonomických škol. Čtenáři mají možnost získat díky teoretickým i praktickým informacím obsaženým v knize přehled o problematice vnějších ekonomických vztahů a o zahraničněobchodní politice ČR.

ANOTACE

Čtenáři se dále mohou dozvědět, jak úspěšně zvládnout předkontraktační přípravu a jak řešit závazkové vztahy v mezinárodním obchodním a hospodářském styku. Publikace umožňuje seznámit se s vybranými typy smluv a podrobněji pak s obsahem kupní smlouvy.

Kniha se věnuje ale také problematice logistiky, způsobům podpory obchodu a formám zpracování trhu. Text doplňují příklady z praxe, odkazy na důležité webové stránky a další zdroje informací a vzory nejdůležitějších dokumentů používaných v mezinárodním obchodě. Autoři, v jejichž čele stojí děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze, jsou uznávanými praktiky, akademiky a pracovníky institucí jako EGAP, MPO, ČEB apod.

Prof. Ing. Miroslav Svatoš, CSc. – vedoucí autorského týmu
Pracovní a odborné zkušenosti prof. Svatoše jsou spojeny s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, kde působí jako děkan Provozně ekonomické fakulty a současně jako vedoucí katedry ekonomiky. Je předsedou Asociace ekonomických fakult ČR, členem Evropské a světové asociace zemědělských ekonomů, rady České akademie zemědělských věd a celé řady vědeckých rad různých univerzit v Česku a na Slovensku.

Ing. Vlastislav Beneš
Působil řadu let v Institutu zahraničního obchodu a založil Institut mezinárodního obchodu, dopravy a spedice. V letech 1990-1995 byl obchodním přidělencem a radou ve Španělsku. V současné době se věnuje praktické obchodní činnosti, zejména vývozu českého know-how v oblasti životního prostředí do zahraničí. Specializuje se také na budování zastupitelské sítě českých podniků v zahraničí. Je lektorem španělské vysoké školy v ČR ESMA, Provozně ekonomické fakulty ČZU a Akademie Sting. Napsal celou řadu teritoriálních publikací, zejména o ibero-amerických zemích, a dále publikace z oblasti ekonomiky a techniky zahraničního obchodu.

Prof. JUDr. Květoslav Růžička, CSc.
Je profesorem katedry obchodního práva na Právnické fakultě Karlovy Univerzity v Praze, vedoucím katedry mezinárodního práva Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Působí také jako lektor různých vzdělávacích institucí v ČR. Napsal celou řadu publikací z oblasti mezinárodního práva soukromého, práva mezinárodního obchodu a mezinárodní obchodní arbitráže. Mimo jiné můžeme uvést tyto publikace: Rozhodčí řízení, Právní otázky obchodování se zahraničím, Obchodujeme se zahraničím, Mezinárodní obchodní arbitráž. Je spoluautorem učebnice Právo mezinárodního obchodu.

JUDr. Miroslav Šubert
Je lektorem VŠE v Praze a řady vzdělávacích organizací u nás a v zahraničí, garantem mezinárodně certifikovaného kurzu Manažer mezinárodní dopravy a zasilatelství, pořádaného organizací IMODS, místopředsedou České společnosti pro dopravní právo, sekretářem Komise pro mezinárodní dopravu a logistiku a Komise pro obchodní právo a praxi Mezinárodní obchodní komory v Paříži a v ČR. Jako autor českého vydání INCOTERMS 1990 a 2000 byl zvolen členem návrhové komise ICC pro nové vydání INCOTERMS. Od roku 2000 je právním a odborným poradcem a organizátorem odborných seminářů ICC ČR v oboru její působnosti. Pracoval v řídících funkcích na úseku zahraničního obchodu, mezinárodní dopravy a spedice v ČR, ve Velké Británii, v Belgii a v bývalé Jugoslávii.

Miroslav Svatoš a kolektiv: Zahraniční obchod. Teorie a praxe, vydání první, počet stran 368,formát B5, vazba V2, Grada Publishing 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality