Evropská diplomacie v historických souvislostech

Evropská diplomacie v historických souvislostech
Od počátků do vypuknutí 1. světové války
Tomáš Teplík
Nakladatel Impronta 2008

Kniha Tomáše Teplíka nazvaná Evropská diplomacie v historických souvislostech vznikla na základě autorových zkušeností z vysokoškolské přednáškové činnosti. Hlavním impulsem byla potřeba přiblížit studentům přehlednou formou disciplínu, která je nezbytně nutná pro jejich orientaci ve vývoji a vnitřní struktuře Evropy jako životního prostoru.

ANOTACE

Autor se proto rozhodl sepsat práci, v níž by hutným a dynamickým, ale i srozumitelným a poutavým způsobem vyložil prakticky veškeré klíčové momenty evropských dějin, jakož i diplomatických aktivit jako jednoho z hlavních nástrojů jejich prosazování.

Jedním z hlavních cílů, které autor u čtenářů (a vůbec nejde jen o studentstvo) sledoval, je – vedle zvládnutí údajů faktografických – osvojení si takového přístupu k dané problematice, který bude trvale naplňovat dva principy, které jsou nejen přirozené, ale přímo zásadní: princip souvislostí a princip vývojové kontinuity.

Fakta nijak zásadněji nehodnotí ani neinterpretuje, pouze je uvádí do souvislostí; tím samozřejmě čtenáře vybízí, aby si je vyhodnotil či interpretoval sám či aby o nich začal diskutovat.

Řada momentů v knize bude pro čtenáře možná mít také efekt demytizace.
V závěru knihy jsou rejstříky užitých jmen a pojmů, a to Jmenný rejstřík o rozsahu zhruba 2.500 jmen (se stručným přiblížením příslušné osobnosti), dále Rejstřík diplomatických aktů a Rejstřík ozbrojených konfliktů, každý z nich zhruba o 500 pojmech. U všech jmen (pojmů) jsou uvedeny letopočty.

Tomáš Teplík: Evropská diplomacie v historických souvislostech. Od počátků do vypuknutí 1. světové války, vydání první, 922 stran, vazba vázaná, Impronta 2008.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality