Spravedlnost, svoboda a bezpečnost v dubnu 2012

03.05.2012
Euroskop

Dohoda mezi USA a EU o využívání jmenné evidence cestujících

Dohoda mezi USA a EU o využívání jmenné evidence cestujících

Legislativní usnesení Evropského parlamentu ze dne 19. dubna 2012 k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Dohody mezi Spojenými státy americkými a Evropskou unií o využívání jmenné evidence cestujících a o jejím předávání Ministerstvu vnitřní bezpečnosti Spojených států

Dohoda o nakládání se jmennou evidencí cestujících (PNR) mezi EU a USA byla plénem EP přijata 19. 4. 2012 poměrem 409:226:33. Dohoda nahrazuje text z roku 2007 a bude platit od 1. 6. 2012 po dobu 7 let.

Pozadí

Data v rámci jmenné evidence cestujících (PNR) shromažďují letecké společnosti při koupi letenek. Zahrnuje mj. jméno, adresu, číslo platební karty a sedadlo pasažéra. Celkem se jedná o 19 druhů dat. Podle americké legislativy jsou letecké společnosti povinny tato data poskytnout Oddělení vnitřní bezpečnosti (DHS) před odletem cestujícího do nebo z USA.

První dohoda byla mezi EU a USA podepsána v roce 2004 a data umožnila shromažďovat na 11 let a 6 měsíců. EP jednání o nové dohodě odložil v květnu 2010 z obav o zajištění bezpečnosti dat pasažérů. Vzdálenost mezi oběma kontinenty každý rok překoná asi 48 mil. cestujících.

Klíčové body

Podle nové dohody mohou americké úřady archivovat data PNR celkem 15 let. Po prvních 6 měsících jsou data odosobněna, aby nebylo možné rozpoznat, o jakou osobu se jedná. Po 5 letech v aktivní databázi se data přesunou na dalších 10 let do „spící databáze s větším zabezpečením. Zde budou data plně anonymní. Data související s vyšetřováním zůstanou v aktivní databázi do vyřešení případu. Data by měla sloužit výhradně k vyšetřování a prevenci teroristických a závažných kriminálních činů.

Osobní data, jako je etnikum, sexuální orientace, náboženství ap., mohou být použita jen v případě ohrožení života dané osoby. Tato data budou používána individuálně a vymazána z databáze po 30 dnech od obdržení.

Občané EU mají v případě zneužití dat možnost využít soudního systému USA. Budou mít také ke svým datům přístup a v případě neoprávněnosti je mohou nechat smazat.

Pozice ČR

Vláda ČR obecně podporuje sjednávání dohod EU o poskytování údajů PNR, ať už s USA, Austrálií či Kanadou. Z hlediska obsahového vytýká dohodě především délku uchovávání PNR údajů v systému DHS.

ČR také dlouhodobě zastává názor, že je zapotřebí vytvořit také celounijní rámec PNR.

Předpokládaný další vývoj

Rada dohodu formálně přijala 27. 4. 2012. EP také v současnosti jedná o téže dohodě s Kanadou a Austrálií.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality