Veřejné osvětlení

Veřejné osvětlení
Postmoderní morálka, postmoderní politika
Petr Fischer
Nakladatel SLON 2008

Kniha novináře Petra Fischera nazvaná Veřejné osvětlení oživuje problém, který se stal středobodem krize současných demokracií: Co je veřejný prostor a jak se v něm pohybovat, aby jednotlivec neměl pocit manipulace a deziluze?

ANOTACE

Veřejné osvětlení není však pouhým souborem sloupků, které vycházely v novinách a teď se – jako mnoho jiných – dočkaly knižního vydání. Jde spíše o seriálové variace na dané téma, kterým je v tomto případě současná morálka a politika.

Kniha nabízí jiný pohled na fungování politické kultury a otevírá otázky, které si novinoví komentátoři obvykle ani nepokládají, protože zůstávají osudově uzavřeni v diskursu politiků. Autor toto novinářské omezení přestupuje tvořivým, až hravým únikem k filozofii a umění.

Jednat morálně podle Petra Fischera dnes znamená ovládnout umění, jak proplout mezi morálním kýčem a morálním hazardem. V politice jako kdekoliv jinde. Politik musí osvědčovat každým dnem, že může politikem vůbec být, stává se politikem, jako se každý z nás denně stává – a zase na chvíli přestává být – člověkem.

Je identita dnešních politiků více dána ideologií, anebo se mění čistě v závislosti na vůli k moci? ptá se například autor. A liší se v tom nějak Topolánek od Paroubka, Bursík od Čunka, levičák od pravičáka? Není to, co sledujeme, jen přehlídka masek, herecké předvádění, za nímž se skrývá dynamická hra „prstenů moci“?

Jak se tedy vyznat na politickém moři, kde se jednotlivé lodě už tak málo odlišují? Zmatek různých příměsí – politických a morálních –, v nichž dnes žijeme, není výzvou k rezignaci nebo návratu ke starým ideologiím, nýbrž výzvou k novému hledání. K novému obydlování veřejného prostoru.

Petr Fischer (1969), novinář a publicista. Vystudoval učitelství (UJEP v Ústí nad Labem) a filozofii (FF UK v Praze). Pracoval jako komentátor Lidových novin (1998-2003) a analytik českého vysílání rozhlasové stanice BBC (2003-2006). V současné době působí v Hospodářských novinách. Pravidelně píše sloupky do kulturního týdeníku A2 a politicko-ekonomické komentáře do časopisu Respekt. Kromě politických a ekonomických problémů se věnuje i obecné kulturní kritice. Je spoluautorem televizního dokumentu Papírový atentát (2007) o první české polistopadové politické krizi v roce 1997.

Petr Fischer: Veřejné osvětlení. Postmoderní morálka, postmoderní politika, předmluva Miroslav Petříček, počet stran: 198, vazba: brožovaná, vydání první, SLON 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality