Putin vyhrál ruské prezidentské volby s více než 60 procenty hlasů

05.03.2012
čtk

Vladimir Putin v neděli s přehledem zvítězil hned v prvním kole prezidentských voleb, když své čtyři soupeře podle očekávání nechal daleko za sebou. Podle předběžných výsledků pro stávajícího premiéra hlasovalo více než 45 milionů ruských voličů, což představovalo 63,75 procenta hlasů. Ke zvolení by Putinovi stačila nadpoloviční většina.

Ústřední volební komise zatím publikovala výsledky po sečtení 99 procent volebních lístků. Druhou příčku za současným premiérem zaujal vůdce komunistů Gennadij Zjuganov s podporou více než 12 milionů voličů, tedy 17,2 procenta hlasů. Na třetí příčce skončil jediný nováček mezi uchazeči o Kreml, miliardář Michail Prochorov se ziskem 7,84 procenta hlasů. Předstihl tak vůdce nacionalistů Vladimira Žirinovského (6,23 procenta) i vůdce levicové strany Spravedlivé Rusko Sergeje Mironova (3,85 procenta).

Definitivní výsledky, které má komise ohlásit do 14. března. V nedělních volbách mohlo hlasovat více než 108 milionů voličů, účast tak přesáhla 65 procent.

V jednotlivých částech Ruska se výsledky výrazně liší. V Moskvě pravděpodobně Putin nedosáhl ani na polovinu voličských hlasů, nižší než celostátní bilance je Putinův výsledek i v Petrohradě. Drtivou podporu má naopak na ruském venkově a zejména v oblasti neklidného severního Kavkazu. V Ingušsku pro Putina hlasovalo 92 procent voličů, v Čečensku, kde volební účast překročila 99 procent, získal Putin bezmála sto procent hlasů.

Nízká podpora Putina od voličů na Západě

Zveřejněny byly i výsledky hlasování o hlavě státu, které během noci docházely ze zahraničí. Vyplývá z nich, že čím západněji od ruských hranic se hlasovalo, tím menší počet hlasů dostal vítěz prezidentských voleb Putin. Úměrně s tím se zvyšoval počet hlasů pro liberálního kandidáta Michaila Prochorova.

Zatímco v Srbsku například dalo Putinovi hlas 68 procent hlasujících Rusů, na Slovensku jich bylo 54,9 a ve Španělsku 41,5 procenta. V Británii už Putin prohrál: získal 21,8 procenta hlasů, zatímco Prochorov 57,9 procenta. Drtivou porážku utrpěl Putin na západním pobřeží USA. Podle voličských průzkumů v Los Angeles a San Francisku pro Putina hlasovalo jen 11 procent Rusů, zato Prochorovovi odevzdalo hlas 65 procent.

Překvapení v metropolích

Za úspěch či senzaci označují ruská média výsledek liberálního kandidáta Prochorova, který bodoval hlavně u voličů ve velkých městech – v Moskvě i v Petrohradě se umístil hned za Putinem na druhém místě a předstihl i šéfa komunistů Zjuganova, který je celostátně druhý.

Hlavní Putinův volební soupeř, komunista Gennadij Zjuganov, odmítl volební výsledek uznat. I nezákonně zvolený Putin bude muset svou politiku zkorigovat, prohlásil Zjuganov, který byl jediným ze čtyř Putinových protikandidátů, s nímž budoucí prezident po oznámení prvních výsledků netelefonoval.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek