Strategické volby pro českou společnost

Strategické volby pro českou společnost
Teoretická východiska
Martin Potůček, Jiří Musil, Miroslava Mašková (eds.)
Nakladatel SLON 2008

Publikace nazvaná Strategické volby pro českou společnost nabízí teoretická východiska umožňující fundovanější vymezení prostoru strategických výzev, před nímž se ocitá Česká republika. Vymezuje pevnější základy jak pro posouzení vlivu globalizace a evropské integrace na český stát, tak i pro vymezení jeho vnitřní úlohy a vývojových trendů.

ANOTACE

Autoři se zároveň věnují hlubšímu objasňování dynamicky se vyvíjejících souvztažností tří klíčových regulátorů činnosti lidí i institucí – trhu, státu a občanského sektoru. Zároveň jim přitom jde o vystižení toho, jakou roli zde hrají zdroje a kapitál, jež má společnost k dispozici při hledání adekvátní odezvy na klíčové problémy.

Dále se snaží odborníci, kteří napsali jednotlivé kapitoly této knihy, popsat sociální a kulturní faktory vývoje a podat výklad komplikované koexistence veřejnosti a elit. Při tom naráží na problematiku vymezení a definování žádoucího vývoje české společnosti: tedy kvality a zároveň udržitelnosti života.

Konečně kniha rozebírá povahu a předpoklady uplatnění strategického vládnutí jakožto nástroje realizace strategických voleb. Měl Francis Fukuyama pravdu, když před lety ohlásil totální vítězství liberálního kapitalismu a začátek konce dějin? i tato otázka se jakoby vine celou knihou.

Jenže kniha se snaží najít odpovědi na celou řadu dalších otázek, jež souvisejí s možným směřováním naší země ve světovém i evropském kontextu: V čem a proč ztrácí Česká republika tempo ve srovnání se světem? Jak zajistit kvalitu života dnes bez ohrožení kvality života budoucích generací? Jak spojit individuální svobodu, která je nezbytná pro tvořivou a rozvíjející se společnost, se sociální soudržností, která je podmínkou pro přežití společnosti? Jaké máme elity? Rozplyne se Česká republika v Evropské unii jako kostka cukru v šálku čaje? Co to znamená strategicky vládnout?

Martin Potůček, Jiří Musil, Miroslava Mašková (eds.): Strategické volby pro českou společnost. Teoretická východiska, vydání první, počet stran: 376, vazba brožovaná, SLON 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality