Orientalismus

Orientalismus
Západní koncepce Orientu
Edward W. Said
Nakladatel Paseka 2008

Kniha Edwarda W. Saida sehrála v sedmdesátých letech 20. století klíčovou roli v procesu reflexe koloniální minulosti evropských zemí. Autor totiž v knize ukazuje, jak si Evropané přizpůsobovali a někdy zcela nově vytvářeli obraz Orientu, jenž měl takto pokroucený sloužit jak jejich expanzivním cílům, tak k potvrzení politických programů evropských politických elit na domácí půdě.

ANOTACE

Českého překladu Saidovy knihy jsme se dočkali až nyní, po třiceti letech od prvního anglického vydání. Zatímco však na Západě vyvolala kniha bouřlivé diskuse a vlnu reakcí nejširší veřejnosti, v našem prostředí nejspíš zaujme jen odbornou veřejnost a akademickou obec. A to i přesto, že je napsaná velmi živým jazykem.

Orientalismus bychom dnes mohli označit za dílo klasické. Jeho základní tezí je, že Západ přetvářel realitu Orientu nejen v praktické (politické, ekonomické, vojenské) rovině, ale i v oblasti teoretických a obecně kulturních koncepcí. Tak vznikl pokřivený obraz této části světa, jenž prorostl celou evropskou společností. Nositeli a šířiteli tohoto obrazu byli jak vědci orientalisté, tak novináři, spisovatelé, autoři cestopisů i krásné literatury.

A nejen to: Východní kultury byly během staleté nadvlády Evropanů přijímány a vykládány v opozici proti normě dané civilizací západní. Takový, do značné míry z pozice moci vycházející přístup, jak argumentuje autor, dodnes dominuje západnímu pohledu na oblast Východu, zabraňuje pochopení jeho reálné podoby a napomáhá přetrvávání osudové propasti mezi oběma částmi světa.

Said byl mimo jiné inspirován úvahami Michela Foucaulta o vztahu mezi věděním a mocí, když podrobně vylíčil postupné konstituování evropského orientalismu jako složité struktury, která zahrnuje vlastní slovník, ustálené představy a instituce a domácímu publiku předkládá takto schématické obrazy orientálního světa jako světa čarovného a romantického, ale zároveň civilizačně velmi zaostalého až primitivního.

Edward W. Said se narodil v roce 1935 v Jeruzalémě v rodině palestinských křesťanů a vyrůstal v Jeruzalémě a v Káhiře. Většinu života však strávil ve Spojeých státech, kde absolvoval studia na Harvardově a Princetonské univerzitě. Na Kolumbijské univerzitě byl později jmenován profesorem anglické a srovnávací literatury. Je autorem celé řady prací, z nich nejznámnější jsou vedle Orientalismu zejména studie Mediální obraz islámu a Kultura a imperialismus. Edward W. Said zemřel v roce 2003 v New Yorku.

Saidovo živě napsané a vysoce hodnocené dílo je již léta jedním ze základních titulů v oblasti politických a kulturních studií.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality