UČEBNICE EVROPSKÉ INTEGRACE

UČEBNICE EVROPSKÉ INTEGRACE

Petr König, Lubor Lacina, Jan Přenosil
Nakladatel BARRISTER & PRINCIPAL 2007

Učebnice evropské integrace provádí čtenáře celým spektrem témat od počátků a motivů evropské integrace až po její dnešní podobu a nástin možného budoucího vývoje. Od ostatních publikací podobného zaměření se však liší způsobem, jakým je téma evropské integrace čtenářům představováno.

ANOTACE

Jednotlivé politiky, instituce, ale i legislativa Evropské unie jsou vysvětleny a přiblíženy na velkém množství konkrétních příkladů, které spolu s jednoduchým jazykem přispívají ke čtivosti a snadné uchopitelnosti vysvětlovaných témat.

Autoři napsali knihu, jejíž obsah a forma podání jsou odzkoušeny na tisících posluchačů a účastníků prezenčního a e-learningového vzdělávání: univerzitních studentů, úředníků státní správy a samosprávy, zaměstnanců celé škály organizací od České národní banky po Energetický regulační úřad, podnikatelů i zástupců neziskového sektoru.

Přidanou hodnotou Učebnice evropské integrace je též přiložené CD s vícejazyčnými právními dokumenty Evropské unie včetně vybraných rozsudků Evropského soudního dvora, ale též s mnoha mezinárodními smlouvami, strategickými dokumenty a studiemi, na něž se autoři v knize odvolávají.

Knihu je tak možné považovat za dosud nepřekonanou a nejkomplexnější pomůcku, která umožňuje nejširší čtenářské obci seznámit se s teoretickými základy, historií ale i nejaktuálnější problematikou fungování Evropské unie.

Autoři, Petr König, Lubor Lacina a Jan Přenosil působí na Ústavu financí Provozně ekonomické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, kde se zabývají výukou a výzkumem v oblasti evropské integrace a veřejné správy. Autoři jsou také členy občanského sdružení Eurion orientujícího se na prezenční a e-learningové vzdělávání ve věci evropské integrace, a to od roviny obecné až po speciální kurzy pro manažery projektů financovaných ze strukturálních fondů Evropské unie. Všichni autoři se též podíleli na psaní knihy Rozpočet a politiky Evropské unie, první publikace na toto téma v České republice.

Petr König – Lubor Lacina – Jan Přenosil, Učebnice evropské integrace, vydání druhé aktualizované, vazba, CD, rejstřík, 404 stran, Barrister a Principal, 2007

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality