Řekové chtějí ušetřit 25 miliard eur, MMF pochybuje

05.04.2011
Euroskop

Zadlužené Athény chystají úsporná opatření, která by měla v příštích čtyřech letech ušetřit až 25 miliard eur. Škrty počítají se zvýšením daní, privatizací státního majetku i s omezením státní správy. Cílem je snížit řecký deficit pod 3% HDP, jak Athénám ukládá kauce MMF.

Spíše než sociálními škrty si Řekové chtějí zajistit příjmy skrze zvýšení daní. Podle denníku Kathemerini se nařízení dotkne nejen poplatků za nealkoholické nápoje, ale také silniční a spotřební daně. Stabilní 13-procentní sazba by se pak měla vyšplhat na 26%.

Úsporná opatření počítají také s uzavřením řady orgánů státní správy, zefektivněním národních institucí a restrukturalizací mezd. Platy ve veřejném sektoru spolu s důchody však nedoznají žádných změn. Zároveň ale dochází k privatizaci státního majetku, která by má vládě vynést dalších 50 miliard eur.

Prezident MMF Dominik Strauss-Kahn popřel spekulace, že by jeho organizace restrukturalizaci řeckého dluhu podpořila. Vyvrátil tak informaci, kterou v pátek přinesl týdeník Der Spiegel. Ten uvedl, že mezinárodní věřitelé tlačí Athény k restrukturalizaci dluhu s odůvodněním, že více jak stomiliardová kauce MMF je dostatečná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek