MMF: Globální oživení je nadále nerovné a nepevné

05.04.2011
čtk

Podle šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahna je globální ekonomické oživení nadále nerovnovážné, nepevné a je zatíženo velkými nejistotami. Řekl to v přípravě na pololetní akce kolem zasedání fondu a Světové banky, které se konají celý příští týden.

Šéf MMF v předem připravených poznámkách uvedl, že centrální banky musí rozšířit svůj záběr a vedle udržování cenové stability se zaměřovat i na úsilí o zachování stability finančního systému. Měnová politika centrálních bank rozhodně musí překročit obzor cenové stability a hledět i na finanční stabilitu, řekl.

Podle Strausse-Kahna při udržování finanční stability nemůže plnit hlavní roli ústřední nástroj měnové politiky, tedy úrokové sazby. Je nutné, aby si centrální banka osvojila regulační nástroje jako měřítka kapitálové přiměřenosti nejen pro banky ale i další finanční firmy.

Podle šéfa MMF je v nynější době vysokých deficitů jako dědictví po finanční a ekonomické krizi nezbytné znovu se zamyslet nad fiskální politikou. Poukázal hlavně na dluhové krize v Evropě, kde je podle něj nutné naléhavé udělat více. Pokrok byl dosud jen dílčí a po kouscích a přitom jde o klíčové riziko pro krizové země i pro celkové oživení v Evropě, řekl.

Evropa bude nakonec k řešení trvajících problémů ve finančním sektoru a ve státních dluzích potřebovat komplexní řešení založené na celoevropské solidaritě, řekl šéf fondu a dodal, že Evropa v tom bude potřebovat dobré vedení. Strauss-Kahnova vystoupení se nyní pozorně sledují, protože šéf fondu je jedním z možných kandidátů na funkci francouzského prezidenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek