Riga a Tallinn odmítají ruské obvinění z potlačování práv menšin

02.03.2011
čtk

Lotyšsko a Estonsko dnes odmítly kritiku Moskvy, která je obviňuje z porušování lidských práv ruské menšiny žijící v těchto zemích. Podle agentury AFP ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na zasedání Rady OSN pro lidská práva v Ženevě odsoudil lotyšskou a estonskou politiku vůči příslušníkům jiných národností pobývajících na jejich území. Ruské výpady vůči oběma zemím nepřispívají k již tak nepříliš dobrým vztahům s Moskvou.

Lotyšský ministr zahraničí Valdis Kristovskis uvedl, že skutečně žasnul při projevu svého ruského protějšku Sergeje Lavrova, který hovořil o hanebném fenoménu páchanému na příslušnících jiných národností žijících v Lotyšsku a Estonsku. Otázka se týká především Rusů, jejichž komunita se usadila v pobaltských zemích v polovině 20. století, tedy v době, kdy byly připojeny k Sovětskému svazu.

Lotyšské zákony a platné předpisy týkající se národnostních menšin plně odpovídají normám Rady Evropy, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Organizaci spojených národů, zdůraznil lotyšský ministr.

Podle Ruska jsou v obou zemích pravidla nabývání občanství, které zahrnují mimo jiné jazykové zkoušky, diskriminační a mnoho rusky mluvících lidí kvůli nim údajně nemá žádnou státní příslušnost, když již neexistuje sovětské občanství.

V lednu bylo 14,6 procenta z 2,2 milionu obyvatel Lotyšska bez státní příslušnosti. V Estonsku byl podíl lidí bez státní příslušnosti 7,5 procenta z celkového počtu 1,3 milionu obyvatel.

Kristovkis upozornil, že každý člověk bez státní příslušnosti se může nechat naturalizovat podle svého rozhodnutí. Estonský ministr zahraničních věcí Urmas Paet podtrhnul úspěch estonské vlády při snižování počtů obyvatel Estonska bez státní příslušnosti od 90. let na pětinu. Pobízíme tyto lidi, aby požádali o estonské občanství…role Ruska v této záležitosti nebyla konstruktivní, dodal Paet.

Riga i Tallinn mají s Ruskem problematické vztahy od rozpadu Sovětského svazu a jejich osamostatnění v roce 1991. Moskva často zmiňuje otázku ruské menšiny, zvláště pak od připojení obou pobaltských zemí k Evropské unii v roce 2004.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek