Maďarsko chce strukturálními reformami snížit deficit

02.03.2011
čtk

Maďarská konzervativní vláda v úterý předložila dlouho očekávaný plán strukturálních reforem veřejných financí. Jeho cílem je podpořit ekonomický růst a zároveň výrazně snížit rozpočtový deficit a státní dluh. Vláda strany Fidesz však chce uvést veřejné finance do dlouhodobě udržitelného stavu a uklidnit nervózní finanční trhy bez opatření, která by negativně dopadla na obyvatelstvo. Zahraniční analytici hodnotí plán vlády příznivě.

Rozpočtový deficit by měl do roku 2014 klesnout na 1,4 procenta hrubého domácího produktu a už letos by se měl dostat z loňských 3,8 procenta pod tříprocentní hranici, jak požaduje Evropská unie. Státní dluh se má do konce roku 2014 snížit z nynějších zhruba 80 procent na 65 až 70 procent HDP. Hospodářský růst by měl s podporou vládních plánů dosáhnout čtyř až šesti procent.

Místo škrtů strukturální reformy

V příštím roce by se měl deficit veřejných financí snížit o 550 miliard forintů (asi 49 miliard Kč) a v roce 2013 o dalších 900 miliard. Ministr hospodářství György Matolcsy řekl, že snížení státních výdajů by k tomuto cíli mělo v příštím roce přispět zhruba čtyřmi pětinami a v dalších dvou letech třemi čtvrtinami. Podle vlády však opatření nemají nic společného se škrty sociálních výdajů, ani se zvyšováním spotřebních daní, kterých si Maďaři užili za předešlé socialistické vlády a které jim nadále ordinují instituce jako Mezinárodní měnový fond.

Říkali jsme od začátku a říkáme to i teď, (že) pouhá úsporná opatření nikam nevedou, je to slepá ulička. Existuje však jiná cesta, cesta strukturálních reforem, prohlásil místopředseda vlády Tibor Navracsics. Vláda chce příští rok ještě zachovat bankovní daň, kterou zavedla loni, k udržení příjmů si ale pomůže i odložením plánu snížení daně z firemních zisků. Slibované strukturální reformy se mají uskutečnit v sedmi oblastech státních výdajů, kde by měly zejména odstranit mrhání penězi.

Zahraniční analytici, kteří sledují mladé tržní ekonomiky, hodnotí návrh maďarské vlády příznivě, v některých ohledech plán dokonce překonal jejich očekávání. Například analytici společnosti Eurasia Group uvedli, že strana Fidesz se k nebezpečnému vývoji zadlužení poprvé postavila konstruktivně a realisticky. Ředitel výzkumu Preston Keat však přiznal, že i když základní čísla vypadají dobře, na podrobnější hodnocení je třeba si počkat. Kabinet má totiž další detaily ještě zveřejnit.

Ekonomové se v hodnocení neshodnou

Někteří analytici se obávají, že navržený plán není přesně to, co chtěly trhy slyšet. Podle některých si ale vláda v příštích letech zajistí vysoké příjmy ze zrušení fondového pilíře důchodového systému, což jí opět umožní odkládat nezbytné úspory. Loni se například vláda vyhnula škrtům díky zavedení dočasných daní na banky a firmy z dalších ziskových sektorů, jako je maloobchod či telekomunikace.

Jiní ekonomové plán hájí a poukazují na to, že se zaměřuje na razantní snižování vládních výdajů. Vláda také navrhla ústavní zákon, který by v budoucnu zabránil tomu, že se budou vršit dluhy. To by podle Raffaelly Tenconiové z finančního ústavu Bank of America Merrill Lynch mohl být i důležitý krok směrem k fiskální obezřetnosti. Která jiná země na světě sníží dluh v příštím roce nebo dvou tak podstatně? Považuji to celkově za pozitivní oznámení, cituje Tenconiovou agentura Reuters.

Vláda Viktora Orbána se dostala k moci po volbách loni v dubnu a má v parlamentu dvě třetiny křesel. Orbán od voleb slibuje, že využije většiny k reformě ústavy, ke snížení rozpočtového deficitu, zajištění silného růstu a k vytvoření prostředí příznivého pro podnikání. Slíbil také, že během deseti let bude vytvořen milion pracovních míst. Reformy a růst by měly do roku 2014 zajistit 300.000 nových příležitostí, uvedla vláda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek