Komise posílila svůj vliv

02.03.2011
Euroskop

Členské státy EU ztratily podle odborníků důležitou část svých pravomocí. 1. března vstoupila v platnost nová pravidla stanovená v Lisabonské smlouvě pro přijímání prováděcích předpisů, známé pod pojmem komitologie. Oproti státům svůj vliv posílila Evropská komise. Informuje o tom zpravodajský portál Euobserver.

Na základě reformy procedury komitologie získá Komise větší vliv na přijímání prováděcích předpisů v takových oblastech jako je uvalení dovozních cel nebo povolení geneticky modifikovaných plodin.

„Důvodem, proč bude nový systém horší, je jeho složitost. Komise získá více moci na úkor členských států a lobbyistů, vysvětlil pro Euobserver Daniel Gueguen, autor nedávno vydané knihy o komitologii. „Jedině v Evropské komisi jsou lidé, kteří mají čas porozumět komplexitě dané problematiky. Evropský parlament se může domnívat, že jeho moc posílila, ale v praxi to tak nebude, dodal.

Obdobná procedura jako komitologie existuje po celém světě. Národní legislativní orgány delegují pravomoci v „každodenních záležitostech na exekutivu. V případě Česka se jedná o vyhlášky nebo nařízení vlády. Na evropské úrovni může Komise vydávat prováděcí předpisy v řadě oblastí za předpokladu, že předtím konzultuje výbory, v kterých jsou zastoupeni národní experti.

Prostá většina již nebude stačit

Podle dřívějších pravidel mohla prostá většina národních expertů zablokovat návrhy Komise v technických otázkách jako například kvóty na produkci mléka nebo povolení užívání určitých chemických látek. Výbory mohly také přesunout kontroverzní rozhodnutí jako třeba povolení geneticky modifikovaných organismů na ministerskou úroveň.

Lisabonská smlouva a nové nařízení požadují, aby k zablokování návrhu ve výboru byla dosažena kvalifikovaná většina a omezují možnost přesunout politicky citlivé otázky na ministerskou úroveň.

Členské státy bojovaly devět měsíců

Evropští poslanci schválili nařízení, které upravuje novou komitologickou proceduru po devíti měsících zdlouhavých jednání s Komisí a členskými státy až v prosinci 2010. Nového mechanismu se obávala skupina zemí v čele s Německem a Velkou Británií, které mají strach, že podle nových pravidel nebudou moci ovlivnit rozhodnutí v některých klíčových oblastech, například v oblasti zahraničního obchodu. Jejich obavy sdíleli i některé menší státy – tradiční zastánci volného obchodu jakými jsou Nizozemsko, Dánsko nebo Švédsko.

Příznivci nových pravidel argumentují, že zefektivní implementaci evropské legislativy a dá větší váhu názoru Evropského parlamentu. Podle Komise rozšíření komitologického rozhodování na oblast zahraničního obchodu oslabí hlas sektorových lobbyistických skupin a zabrání politizování otázek jako uvalení dumpingového cla na dovoz obuvi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek