EU kvůli situaci v Libyi svolává mimořádný summit

02.03.2011
Euroskop

Evropská unie kvůli nepokojům v Libyi a napjaté situaci v severní Africe svolává mimořádný summit. Šéfové států a vlád se v Bruselu sejdou v pátek 11. března. Na stejný den už je naplánována mimořádná schůzka vedoucích představitelů zemí eurozóny k hospodářským problémům a dluhové krizi.

Ke svolání unijní vrcholné schůzky vyzývali francouzský prezident Nicolas Sarkozy s britským premiérem Davidem Cameronem. Dohodli se na potřebě naléhavé evropské akce, uvedlo úřad francouzského prezidenta po telefonátu těchto politiků. Kromě bývalých severoafrických koloniálních velmocí myšlenku uspořádat mimořádný summit podpořily Španělsko, Itálie a Polsko.

„Navrhnu Evropské radě strategické linie reakce EU na vývoj v Libyi a v jižním sousedství, uvedl předseda Evropské rady Hermann van Rompuy v oficiálním prohlášení. Podle předsedy Evropské rady budou lídři členských států probírat zprávu Vysoké představitelky Catherine Ashtonové a Evropské komise, jak přizpůsobit politické nástroje pro řešení aktuálních událostí. Na pořadu jednání bude i zpráva Astonové o podpoře přeměn v regionu.

Uvalí EU další sankce?

Evropská unie už v pondělí následovala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN a vůči libyjskému režimu přijala sankce. Ty zahrnují zbrojní embargo, zákaz cest do zemí EU a zmrazení finančních prostředků některých čelných libyjských činitelů.

Diplomatický zdroj řekl serveru Euobserver, že EU do čtvrtka připraví návrh nových sankcí vůči libyjskému režimu. „Pokud se v Libyi stane něco brutálního, mohl by být konání summitu urychleno, dodal.

Ke konání summitu bylo zpočátku zdrženlivé Německo. Spojení termínu setkání EU a eurozóny je pro ně politicky citlivé. Lídři států eurozóny se budou věnovat francouzsko-německému návrhu Paktu pro konkurenceschopnost. Berlín již dříve odmítnul žádost některých států neplatících eurem, především Polska, aby se mohly účastnit. V pátek 11. března tak polský premiér Donald Tusk přijede do Bruselu jednat o Libyi, poté se však nebude moci zúčastnit debaty států měnového klubu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek