Británie hrozí Kaddáfímu silou

02.03.2011
čtk

Britský premiér David Cameron v úterý vyostřil slovní útoky proti libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu a znovu pohrozil použitím vojenské síly proti jeho režimu. I ostaní evropské země se vymezují vůči situaci v Lybii. Rakousko zmrazilo účty Kaddáfího rodině a Itálie připravuje obdobný krok. Proti použití síly se staví Francie.

Vojenskou akci nemůžeme v žádném případě vyloučit, řekl premiér v ranním vysílání rozhlasové stanice BBC. Americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová zase upozornila, že Kaddáfí bude nadále vystaven ekonomickému a vojenskému tlaku mezinárodnímu společenství, dokud neodstoupí.

Británie podle Camerona pracuje na návrhu vyhlásit nad Libyí bezletovou zónu a hledá způsoby, jak libyjskou opozici vyzbrojit. Všechna tato opatření přitom nepochybně musejí být v souladu s normami mezinárodního práva. Připravovat je ale musíme, protože nikdo neví, co plukovník Kaddáfí podnikne proti svému vlastnímu lidu, řekl předseda britské vlády. List The Daily Telegraph k tomu napsal, že výzvy k nasazení armády proti Kaddáfímu brzdí obavy z jeho zásob chemických zbraní, zejména yperitu.

Francie se omezuje na humanitární pomoc

Spojené státy přeskupují své námořní a letecké síly v oblasti. Diplomaté ve Washingtonu podle agentury Reuters nechávají všechny možnosti otevřené, ale podle analytiků není pravděpodobné, že by USA v brzké době podnikly v Libyi nějakou vojenskou akci.

Proti nasazení síly vůči otřesenému režimu Muammara Kaddáfího se vyjádřila Francie. Vládní mluvčí Francois Baroin v úterý novinářům řekl, že Francie dává přednost humanitární pomocí před vojenskou akcí. Vláda vyslala dva letouny do Benghází se zdravotnickou pomocí a další podporu připravuje. Vojenský zásah podle Baroina není pro Francii prioritou. Tou už není ani diplomacie, ale výhradně humanitární pomoc, řekl mluvčí a dodal, že Paříž své kroky koordinuje s některými dalšími evropskými státy.

Malta včera oznámila, že nevydá libyjské vládě dva piloty, kteří uprchli na ostrov i se stíhačkami Mirage, aby nemuseli bombardovat povstalce, a požádali o politický azyl. Zadržena jsou i obě letadla.

Evropa zmrazuje účty Kaddáfího rodiny

Rakouská centrální banka v souladu se sankcemi vyhlášenými Evropskou unií zmrazila veškerá aktiva náležející libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu a jeho rodině. Podle bankovních odhadů je v Rakousku deponován libyjský majetek v hodnotě asi 1,2 miliardy eur (téměř 30 miliard korun). Není ale jisté, že veškerá tato aktiva patří osobám, na něž se vztahují sankce.

Co nejefektivnější cestu k zablokování libyjského majetku hledá podle římských médií i italská vláda. Podle spekulací tisku na zmrazení libyjských účtů a majetkových podílů trvá ministr zahraničí Franco Frattini, zatímco ministr hospodářství Giulio Tremonti váhá. List Il Sole 24 Ore nedávno napsal, že hodnota libyjských majetkových účastí v Itálii se odhaduje na 3,6 miliardy eur (90 miliard korun). Libye mimo jiné vlastní akcie finanční skupiny UniCredit, zbrojovky Finmeccanica, fotbalového klubu Juventus nebo ropného koncernu ENI.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek